Czas grillowania już dawno się zaczął.
U mnie w tym roku najczęstszą potrawą z grilla są szaszłyki z piersi kurczaka.
Mięso marynuję w przyprawie do kebaba, dlatego uzyskuję danie przypominające tradycyjnego, ulubionego przez nas kebaba (klik).
Do takich szaszłyków podaję oczywiście surówkę colesław (klik) a ostatnio ostry sos kebab-gyros firmy Folwark – testuję różne ich sosy a ten przypadł mi bardzo do gustu.
Składniki:
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Umieść w misce albo woreczku.
Posyp przyprawą, zalej olejem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
W tym samym czasie mocz w wodzie patyczki – po upieczeniu mięso łatwiej z nich zdejmować.
Mięsne kostki nabijaj na patyczki.
Tackę do grillowania owiń folią aluminiową.
Na jednej umieść szaszłyki, drugą wykorzystuj jako przykrywkę. W ten sposób przyrządzone mięso będzie bardziej soczyste.
Grilluj od czasu czasu przewracając mięso.
Podawaj z frytkami, pieczonymi ziemniakami albo samodzielnie z kawałkiem chrupiącej bagietki.
Smacznego.