Pierogi przygotowujemy w Polsce od wieków i jest to jedna z naszych polskich ulubionych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw narodowych. Występuje w niezliczonych wariacjach smakowych. Najbardziej znane to oczywiście ruskie pierogi, pierogi z kap...
Tradycyjne pierogi z jagodami ze śmietaną i cukrem to wspomnienie dzieciństwa. Każde dziecko na naszym osiedlu musiało mieć w lecie jagodowy język, którym się potem chwaliło wywalając nim na prawo i lewo
Pierogi z jagodami w cieście ziemniaczano - kukurydzianym Pierogi z jagodami to stały punkt każdego lata. Są pyszne, dlatego powtarzam je co jakiś czas. Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto na pierogi. Ciasto z dużą i...
Kiedy w niedzielne popołudnie wróciłam z blisko dwoma kilogramami jagód, wiedziałam, że pierwsze co zrobię to pierogi 15 minut w kuchni i gotowe! składniki na ciasto do pierogów (na ok 30-35 szt): 2 szkl mąki pszennej (lub innej, ...
Długo szukałam idealnego ciasta na pierogi w moim pierwszym przepisie mąkę trzeba było zalać wrzątkiem, jak zwykle więc przez brak cierpliwości kończyłam z poparzonymi rękami (bo komu chciałoby się tyle czekać, aż wszystko przestygnie przed wyr...
Pierogi z jagodami czy znacie kogoś, kto ich nie lubi? Bo ja nie :) Sama uwielbiam i gdyby nie to, że nie chce mi się ich lepić, to pewnie jadłabym je co tydzień. Myślałam, że tym razem zrobiłam porcję...
Post Pierogi z jagodami pojawił się por...
Pierogi, nie tylko ruskie, to smakowity farsz trzymany w ryzach przez jadalną powłokę. Kluczem do sukcesu jest więc nie tylko nadzienie ale i ciasto. Te z farszem ziemniaczano-serowym powstały we Lwowie. By podkreślić swoje dziedzictwo mieszkańcy miast...