Miałam parę problemów z wyświetlaniem mojej strony i Durszlaka, nie wiem o co chodziło, ale od rana nie dało się ich zobaczyć na moim laptopie i nie tylko (może to wina Internetu). Na szczęście już jest okej i mam nadzieję, że więcej zawirowań nie będzie. Przygotowałam w dzisiejszym wpisie dwa pomysły na sezonowe obiady - jeden słodki, drugi wytrawny. Częściej jadam te drugie, ale czasem też przyjdzie ochota na coś dla osłody ciała i ducha. Zresztą, kto by się oparł tradycyjnym ziemniaczanym knedlom z kokosową nutą, które nadziałammalinami oraz jagodami? Nie znam jeszcze takiej osoby! Jaglane są pyszne, ale moim zdaniem nic nie przebije smaku ziemniaczanych. Możecie podać je z dowolnymi dodatkami. W moim wydaniu był to po prostu syrop daktylowy, który idealnie zwieńczył to słodkie sezonowe danie.
kokosowe knedle ziemniaczane nadziane malinami i jagodami podane z syropem daktylowym
coconut stuffed dumplings with raspberries and blueberries served with date syrup
Składniki:
240g ugotowanych* młodych (lub starych) ziemniaków
70-75g mąki (owsiana i ryżowa)
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka wiórek kokosowych
dowolne owoce do nadziania
Ugotowane ziemniaki ugnieść na gładkie puree. Dodać mąkę i dokładnie zagnieść ciasto - ma się odklejać od rąk. Formować dowolnej wielkości kulki, które następnie spłaszczyć nadziać owocami, zakleić i uformować w kule. Gotować ok. 5 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np. śmietanką kokosową, syropem klonowym/daktylowym, resztą owoców itp. Smacznego!
*najlepiej ugotować je w mundurkach, ostudzić i obrać
Drugi obiad, tak jak wspomniałam wyżej, wytrawny. Całkiem prosty, a w dodatku z ulubionymi pieczonymi warzywami, czyli kalafiorem oraz młodymi ziemniakami. Jest to zielona fasolka z smażonymi pieczarkami, czerwoną papryką oraz pieczonym tofu wędzonym. Całkiem szybkie, proste, a co najważniejsze - smaczne sezonowe danie, które z pewnością nasyci na długo i ucieszy podniebienie niejednej osoby ;)
zielona fasolka z pieczonym tofu, smażonymi pieczarkami oraz czerwoną papryką podana z pieczonym kalafiorem oraz młodymi ziemniakami
green beans with baked tofu, fried champignons and red pepper served with baked cauliflower and early potatoes
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, a ziemniaki pokroić w ćwiartki. Wymieszać z przyprawami i łyżeczką oleju. Tak samo postąpić z tofu. Piec w 200 stopniach Celsjusza - warzywa ok. 20-30 min., tofu 20 min.
spora garść zielonej fasolki (porcja)
2 duże pieczarki
mała cebulka
ząbek czosnku
1/3 dużej czerwonej papryki
garść świeżej pietruszki
przyprawy - takie same jak do pieczonych warzyw
olej do smażenia
Fasolkę pokroić na drobniejsze kawałki, odkroić końce i ugotować. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony drobno czosnek oraz cebulę. Podsmażyć chwilę. Następnie dodać posiekane pieczarki, a zaraz po nich czerwoną paprykę pokrojoną w drobne paski. Smażyć ok. 5-10min. Doprawić do smaku. Dodać posiekaną świeżą zieloną pietruszkę oraz ugotowaną fasolkę. Na koniec wmieszać upieczone tofu. Podawać z ziarnami np. pestkami dyni oraz upieczonymi warzywami. Można też dodać ryż/kaszę/makaron/strączki. Smacznego!
Zauważyłam ogromną zmianę w moim stylu odżywiania. Nie pamiętam czy kiedykolwiek wcześniej jadłam takie ilości warzyw i owoców jak teraz. Bardzo dobrze się czuję i czerpię przyjemność z jedzenia sezonowych produktów. Smacznie, pożywnie i kolorowo, jak na wegankę przystało :D Korzystajmy z tego co daje nam natura! :) Udanego dnia!
Obiad to najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia. Powinien zaspakajać 30-35 % Twojego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przeczytaj, jak komponować idealny fit obiad i poznaj moje najsmaczniejsze dietetyczne obiady.
Jak skomponować
Latem wybieramy szybkie i proste obiady, takie w których przeważają sezonowe warzywa. Dodatkowo musi być smacznie i kolorowo. Zatem dziś na talerzu w natarciu zielony bób i żółta cukinia w towarzystwie kaszy gryczanej i kurczaka. Obiad w 15 minut! Skła...
Dziś chciałabym się podzielić z Wami kulisami naszej ostatniej pracy związanej z realizacją przepisów dla marki E-condimenta. Od kiedy prowadzimy bloga mamy szczęście do kontaktu z firmami, które chętnie reprezentujemy i śmiało możemy podpisać się pod ...
Lato nieubłaganie się kończy, wraz z końcem lata kończą się sezonowe owoce, które tak uwielbiam. Mogłabym w tym okresie jeść na okrągło owoce ze śmietaną, ale nie wszyscy popierają moje upodobania, więc normalne obiady też gotuję oczywiście. Staram się...
MOJE OBIADY NA KAŻDY DZIEŃ 75 sprawdzonych przepisów moja druga książka już w przedsprzedaży! Na stronie wydawnictwa bookownik.pl , pod tym linkiem: MOJE OBIADY NA KAŻDY DZIEŃ 75 sprawdzonych przepisów znajduje się formularz zam...