Tym razem fioletowa marchew trafiła do placuszków, w końcu dziś naleśnikowa sobota! Niestety zmieniła kolor pod wpływem sody. W każdym razie, smaku tym przepysznym plackom to nie odebrało. Podobne zestawienie jak w wczorajszym przepisie, ale cóż ja poradzę, że kocham marchew w połączeniu z kokosem i cynamonem. Do tego mleczko kokosowe otwarte, więc trzeba je jakoś smacznie wykorzystać ;) Placuszki wyszły niezwykle lekkie i puszyste, jak dla mnie idealne! Ani trochę 'zakalcowate' choć delikatnie mokre, a to wszystko za sprawą marchwi. Oblałam je tahini, oprószyłam śnieżnymi płatkami kokosa i nie mogłam pominąć też gorzkiej czekolady, tym razem najlepsza - 99%! :)
owsiane placuszki marchewkowo-kokosowe z cynamonem podane z tahini, gorzką czekoladą i płatkami kokosowymi
oat carrot-coconut pancakes with cinnamon served with tahini, dark chocolate and coconut flakes
Składniki:
kopiaste pół szklanki mąki owsianej
kopiasta łyżka mąki kokosowej
średnia fioletowa marchew (lub tradycyjna ;) )
2-3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
ok. 1/2 szklanki mleka sojowego (lub inne roślinne)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
opcjonalnie: coś do posłodzenia, ja nic nie dodałam, bo i bez syropu/cukru są słodkie ;)
Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać startą na drobnych oczkach marchew, mleczko kokosowe i mleko. Dokładnie wymieszać. Smażyć dowolnej wielkości placuszki z obu stron, na dobrze rozgrzanej patelni (tutaj - sucha, ale można użyć oleju kokosowego). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
We wtorek powitamy nowy miesiąc... grudzień! Przyznam, że jest jednym z tych, które uwielbiam najbardziej, niby nieco zimowy i mroźny, a jednak jak dla mnie najcieplejszy miesiąc w roku. Pełen rodzinnego ciepła płynącego prosto z serca. Nie umiem się doczekać! :)
Uwielbiam placki z cukinii, która jest lekkostrawna, pozytywnie wpływa na nasze trawienie i dostarcza nam wiele wartości odżywczych - potasu, magnezu, żelaza oraz witamin - C, A, K, PP i B1. Tym razem przygotowałam puszyste placuszki, którym smaku doda...
Fioletowa panienka...to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia - jagodowy sernik na zimno...bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Nikt jej się nie oprze...Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuj...
Połączenie kurczaka i cukinii w chrupiących plackach pychotka. Konsystencją przypominają placki ziemniaczane. Idealne do spożywania na ciepło lub zimno. Dobrze komponują się z sosem jogurtowym, czosnkowym, czosnkowym lub pomidorowym. Czas przy...
Puree z dyni wykorzystywałam już w plackach śniadaniowych, kremie do ciast i w koktajlu, a teraz przyszła kolej na kawę Do kawy chyba nie trzeba nikogo namawiać, więc dużo pisać nie będę Po prostu idź i zrób sobie dobrą kawę, a dzień od razu stanie się...
Jak zdrowo żyć - odżywianie, aktywność fizyczna, rozwoju osobisty i finanse domowe
Bardzo często do panierowania kotletów, czy to schabowych czy drobiowych wykorzystuję pokruszone płatki kukurydziane, dzięki czemu kotlety są smaczne, złociste i chrupiące. Ostatnio dzięki firmie Kłos-Pol odkryłam płatki jaglane, które podobnie jak kas...
Pieczone udka to jedno z moich ulubionych mięsnych dań. Cała moja rodzinka je uwielbia za wspaniały smak i aromat, a ja dodatkowo lubię je za to, że właściwie robi się samo i nie trzeba stać godzinami w kuchni. A w tym czasie gdy obiad sam się przygoto...
Składniki: - 60 dag serka homogenizowanego waniliowego - 10 dag herbatników - niebieska i fioletowa galaretka - pół szklanki borówek Sposób wykonania: 1. Rozpuszczamy osobno obydwie galaretki, każda w szklance wody i odstawiamy. 2. Tortownice o ...
Ile domów, tyle placków z jabłkami. Nie zdarzyło nam się, kosztując placki u kogoś, trafić na identyczne smaki, kolor czy strukturę. I to jest chyba w plackach najfajniejsze. U każdego smakują inaczej, ale zawsze wyjątkowo. My uwielbiamy te kwaskowate ...