Lubię zapiekanki za to, że można wrzucić do nich dosłownie wszystko, zalać masą jajeczną, dodać sera i zawsze wyjdzie pysznie. Chociaż sera staram się unikać, w tym wypadku zrobiłam wyjątek, używając ekologicznego, bez laktozy.
Niestety - innej formy nabiału nie toleruje, na szczęście szybko się od niego odzwyczaiłam i wcale za nim nie tęsknie. Wręcz przeciwnie - okazało się, że od nabiału byłam w pewnym sensie uzależniona, ponieważ zawiera on kazomorfiny, substancje powstające podczas trawienia białka zawartego w mleku, które są opioidami przypominające morfinę, mające działanie uzależniające.
Ok, a makaron? Przecież jestem na paleo i nie jem glutenu! Mój makaron nie jest do końca paleo, jednak bardzo mi smakuje ponieważ uwielbiam ...groszek. Makaron z grochu smakuje bardzo oryginalnie i idealnie pasuje do mojej zapiekanki. Makaron mam ze strony
[www.bio-fabijanscy.pl], w swoim składzie zawiera tylko
ekologiczny groch oraz wodę źródlaną. W przeciwieństwie do innych makaronów - przede wszystkim tych zbożowych - z pszenicy, ryżu czy kukurydzy, zawiera sporą ilość białka i ma znacznie niższy indeks glikemiczny.
Należy jednak pamiętać, że groch to roślina strączkowa i może być problematyczny dla osób z zaburzeniami trawienia (zawiera m.in. lektyny czy kwas fitowy). W moim przepisie oprócz mięsa, makaronu i sera użyłam także cukinii oraz kalarepy, tworząc znacznie lżejszą wersję ciężkich i tłustych zapiekanek.
Składniki:-1 średnia cukinia
-1 średnia kalarepa
-8 jajek
-1 duża cebula
-250g makaronu z grochu
-500g mięsa mielonego wołowego
-2 łyżki mąki kokosowej
-2 plastry żółtego sera (najlepiej ekologicznego, bez laktozy)
-kilka sztuk oliwek
-przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, suszony imbir lub pieprz
Przygotowanie:Cukinię myjemy, możemy, lecz nie musimy jej obierać, a następnie kroimy w poprzek, w cienkie plastry. Kalarepę również myjemy, następnie obieramy i kroimy w cienki plastry. Do osobnej miski przekładamy mielone mięso i dodajemy łyżkę suszonej słodkiej papryki, ziół prowansalskich oraz płaską łyżkę pieprzu. Do kolejnej miski wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulą, 2 łyżki mąki kokosowej oraz łyżkę suszonego czosnku (lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego przez praskę). Makaron z grochu wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok 6 min. Kiedy wszystkie warstwy mamy gotowe, układamy je w naczyniu żaroodpornym:
Na samo dno ułożyłam plastry cukinii, a następnie wyłożyłam na nią mielone mięso.
Na sam koniec wylałam masę jajeczną wraz z cebulą. Naczynie żaroodporne wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam 35min. Po tym czasie wyjęłam zapiekankę, dodałam kilka oliwek oraz 2 plastry żółtego sera pokrojonego w paski. Zapiekałam jeszcze ok 10 min.
*Ser można dodać także do środka, jako jedną z warstw ;)
_____
źródła:
[1]