Tym razem pomysł zrodził się przy okazji babskiego spotkania pt. "gossip girls" - serdecznie pozdrawiam całą ekipę :3!
Jak wyglądają moje paleo przekąski na imprezę?
Oprócz
[pralinek z whisky],
[marchewkowego tortu] postawiłam także na coś wytrawnego - wiadomo, najprościej jest przygotować kanapki. Czy "kanapki" to zawsze chleb, masło, ser i szynka? Niekoniecznie!
Na spotkanie przygotowałam m.in.
[kanapki z cukinii] - specjalnie dla Eli, która była akurat w trakcie postu warzywno-owocowego dr. Dąbrowskiej, a dla reszty kalafiorowe kanapki, a dokładniej placki, które zastąpiły chleb ;)
Jak wiecie, uwielbiam wplatać we wszystkie moje przepisy warzywa, dlatego tym razem zainspirowana
[pizzą na spodzie z kalafiora] postanowiłam przygotować wersję "mini".
Składniki:-1/2 kalafiora
-4 jajka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
-sól
*opcjonalnie przyprawy: suszony czosnek, suszona cebula, zioła prowansalskie, pieprz, kurkuma, imbir
Przygotowanie:Kalafiora kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy partiami do blendera kielichowego, mieląc na jednolitą masę. Następnie odciskamy z kalafiora nadmiar wody - można użyć gazy, sitka lub najwygodniej - za pomocą specjalnego woreczka, ja swój kupiłam
[tutaj] - świetnie nadaje się także do produkcji mleka z orzechów nerkowca czy wiórków kokosowych.
Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajka, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po łyżce kalafiorowej masy formując placki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu i przestygnięciu, placki możemy posmarować masłem, koncentratem pomidorowym lub dowolnym sosem, zgodnym z paleo, a następnie położyć dobrej jakości ser, szynkę, sałatę, pieczone warzywa czy zieleninę.
dodatki - pełna dowolność, ja użyłam:
-szynki ze sprawdzonego źródła
-żółtego sera dobrej jakości (np. eko ser z Lidla)
-pieczonej papryki, batata, cukinii
-pieczonej cebuli
-zielonej pietruszki oraz szczypiorku do dekoracji
-do smarowania użyłam masła klarowanego oraz koncentratu pomidorowego