Oczywiście chleb przypomina tylko z wyglądu, ponieważ z tradycyjnym nie ma nic wspólnego. Chociaż nie ukrywam, że przymierzam się pomału do zrobienia własnego, ryżowego chleba na zakwasie, ponieważ ryż, to aktualnie jedyne zboże, jakie toleruje. Chleb stworzyłam na potrzeby wyjazdu - wygodnie jest mieć w pudełku coś, co nie powoduje lawiny pytań "dlaczego?", "jak to tak?!", "po co?", "nie szkoda Ci życia" etc. etc. :D Kalafior sprawdza się świetnie w roli warzywnego wypełniacza dań mączno-jajecznych, nadaje im lekkości, natomiast smaku nadają mu przyprawy- głównie cebula i czosnek (można dodać także świeżych, drobno pokrojonych) oraz dodatki do "kalafiorowych kanapek" - ja zjadam je zwykle z szynką z eko sklepu, kiełkami, plastrami awokado, pomidorem czy ogórkiem.
Składniki:
-10 jaj, najlepiej eko lub z wolnego wybiegu
-500g surowego kalafiora
-2 szklanki dowolnej mąki - ze względu na obecność jaj, chleb powinien wyjść z każdej, do tej pory robiłam z kokosowej, kasztanowej i topinamburu (ta ostatnia jako dodatek, ponieważ z niej samej chlebek zawierał by za dużo inuliny, drażniąc jelita)
-szczypta soli himalajskiej
-szczypta sody oczyszczonej
*opcjonalnie: łyżka suszonego czosnku, łyżka suszonej cebuli, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Kalafiora dokładnie myjemy, obcinamy liście, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do blendera kielichowego. Kiedy kalafior będzie już drobno zmielony, przekładamy go do dużej miski, a następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Można w tym celu wspomóc się blenderem ręcznym. Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (aby łatwo wyjąć chleb). Pieczemy ok 1h (lub dłużej, jeśli skórka jeszcze dobrze nie zbrązowiała) w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy można wyjąć i kroić nasz kalafiorowy chleb :).
*Uprzedzając Wasze pytania: nie próbowałam niczym zastąpić jaj :) Można kombinować z bananami (chlebek na słodko), agar agar czy żelatyną.
Inne przepisy z kalafiorem:
[pizza na spodzie z kalafiora]P.S. Jeśli chcecie nauczyć się jak wykonywać paleo tort, muffinki, wykonywać "zdrowe dekoracje" bez lukru, śmietany - zgodne z dietą paleo, to serdecznie zapraszam Was na
[warsztaty kulinarne], które odbędą się 14 maja w sobotę w Józefowie obok Warszawy! ;)