Batoniki musli pełne wartościowych składników, bardzo zdrowe. Kiedyś często kupowałam takie batony łudząc się, że są lepszym wyborem od tych tradycyjnych. Nic bardziej mylnego. Naszpikowane są cukrem i konserwantami. Szukałam inspiracji, aby stworzyć takie batony samodzielnie, w domu. Znalazłam
tutaj. Zmodyfikowałam jednak przepis tak, aby były bezglutenowe. Do bazy, którą stanowią jabłka z białkami i płatkami możecie użyć takich bakalii i ziaren, które najbardziej lubicie. Możecie je spokojnie jeść... nie ma w nich ani mąki, ani cukru, ani tłuszczu. Urodą nie grzeszą, ale akurat w tym wypadku dla mnie liczył się najbardziej skład ;)
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 2 łyżki miodu
- 1białko
- 1 łyżeczka cynamonu
- po sporej garści żurawiny, rodzynek, słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Białko ubijamy na sztywną pianę.
3. W osobnej misce mieszamy wszystkie składniki suche.
3. Do jabłek wsypujemy wymieszane suche składniki.
4. Na koniec dodajemy białka i lekko mieszamy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Oczywiście forma batonów to tylko przykład. Równie dobrze można potraktować je jako zwykłe ciasto.
Ale Pyszota!