Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami i makaronem to wspaniała propozycja na jesienno-zimowy posiłek. Bardzo sycąca, pikantna, pełna aromatycznych przypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad lub kolację.

Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie w takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar. Zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE”.

Składniki
Ilość porcji: 4
- Bulion warzywny – 1 l
- Mleko kokosowe – 400 ml
- Krewetki – 300 g
- Makaron spaghetti – 200 g
- Dynia – 200 g
- Czerwona papryka – 100 g
- Czerwona cebula – 50 g
- Imbir – 20 g
- Papryczka chilli – 1 szt.
- Limonka – 1 szt.
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
- Trawa cytrynowa
- Cynamon
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czerwoną paprykę pokrój w paski.
- Krewetki umyj i oczyść. W miseczce wymieszaj krewetki z oliwą z oliwek, sokiem z połowy limonki, łyżką pasty curry i dopraw solą, pieprzem.
- Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę, dynię i smaż około 5 minut.
- Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią.
- Usmażone krewetki wrzuć do garnka, w którym robisz zupę i gotuj na małym ogniu około 15 minut.
- Na koniec ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.
- Smacznego!
Wartości odżywcze:
- Energia: 1 790 kcal
- Białko: 117,7 g
- Tłuszcze: 71,1 g
- Węglowodany: 173,0 g
Wartości odżywcze 1 porcji:
- Energia: 447,3 kcal
- Białko: 29,4 g
- Tłuszcze: 17,8 g
- Węglowodany: 43,2 g

Artykuł Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami pochodzi z serwisu ale Pysznie.