Za oknem już od 4 rano słoneczko spełnia swoją powinność i budzi mnie promykami przedzierającymi się przez firankę. Gdyby nie fakt, że mam jeszcze 1,5h snu byłabym bardzo wdzięczna. Niestety albo stety zasłaniam roletę i śpię dalej, żeby obudzić się za jakiś czas i jechać na basen. Taka pogoda to i więcej chęci, pomysłów i entuzjazmu dlatego znowu sezon pieczenia ogłaszam za rozpoczęty. Zaczynam dość nietypowo, ponieważ dziś serwuję pieczone warzywka.
Składniki:
- 200g fasolki szparagowej
- papryka
- pół cukinii
- cebulka
-2 marchewki
- 1 pietruszka
- sól
pieprz
zioła prowansalskie
- ostra papryka
- sos sojowy
Przygotowanie
Warzywa myjemy, płuczemy, obieramy znów myjemy i kroimy w paseczki, słupki, co tylko chcemy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Fasolkę, marchewkę i pietruszkę gotujemy w wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie na papierze do pieczenia wykładamy zawartość garnka dodajemy paprykę, cukinię i cebulkę posypujemy dowolną ilością przypraw oraz podlewamy sosem sojowym. Lekko przemieszamy i pieczemy 20 minut. Kiedy po tym czasie podamy warzywa możemy podlać je dodatkowo sosem sojowym, który idealnie się z nimi komponuje.
Smacznego :)