Wspinam się po schodach układając w myślach tekst, który za chwilę napiszę. Jeszcze nie do końca wiem, o czym. Przeczuwam ledwie. A każde słowo, jak stopień wiedzie ku dobremu. Mijam sypialnię i skręcam do pokoju chłopca. To on w tej chwili ma najlepszy w domu komputer. Przypadek? Klikam na ikonie edytora tekstu. Otwiera mi się list do Świętego Mikołaja. Usmiecham się. To było tak niedawno przecież i jednocześnie tysiące mikrozdarzeń temu…
No dobrze, ale miało być o śniadaniu. (Postanowione na schodach).
Nie jest łatwo. Sami wiecie. Świtem tak bladym, że aż niewidzialnym w ciemności, po trzecim snoozie i już na rezerwie sił, których musi wystarczyć jeszcze do końca tygodnia, śniadanie jest jedną z ostatnich rzeczy, o których marzę. Nakrywam do stołu, kroję chleb, wyciskam sok. Gdyby nie były to czynności mechaniczne niemal, sama uznałabym to za lunatykowanie.
I tak w topniejącej hibernacji pakuję jeszcze kanapki reszcie brygady. Nigdy nie wiem, kiedy budzę się tak naprawdę. Bo na pewno nie pochylona nad żółtym serem, który układam na chlebie upieczonym dzień wcześniej.
Dygresja:
To znak, ze czas na detoks. Przeprowadzana 2 razy do roku kuracja stawia mnie na nogi tak bardzo, ze właściwie mogłabym nie spać. Czas się zebrać.
Za to w niedzielę! To jest śniadanie! Rozpusta i ekstrawagancja! Jajka, w co najmniej 3 postaciach (każdy lubi inaczej lub nie lubi wcale) Czasu marnotrawienie i delektowanie się smakiem. No doprawdy!
Równowaga. Rozlewające się na talerzu żółtko, które zbieram skórką razowego chleba, gorąca herbata, krzesło przy stole i telefon w torebce. Chwilo trwaj. Najlepiej do kolacji. Nie trzeba mi więcej.
W zakładce Śniadanieznajdziecie wiele pomysłów na weekendowe śniadania z jajkiem (nie mylić z jajem, chyba ze ktoś ma potrzebę). Dziś kolejny. Dla wielbicieli jajka na miękko. Szybki, prosty, efektowny. Polecam gorąco.Jajko zapiekane w toście
Składniki: na 2 osoby
2 jajka
4 kromki chleba tostowego
sól, pieprz, zioła wedle uznania (najlepiej pasują mi tu świeża bazylia lub kolendra)
garść tartego sera
masło do posmarowania tostów
Ponadto może być: (wedle upodobania i smaku)
½ awokado
plasterek szynki
pasta chili
odrobina pomidora lub kiszonego ogórka
plasterki cebuli
dyniowe puree
gruszka
uprażony sezam
pieczone warzywa
(Składniki dodatkowe wybieramy sobie dowolnie, dopasowując je do swoich ulubionych smaków i połączeń; byle nie przesadzić z ilością).
Przygotowanie: (patrz zdjęcia powyżej)
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Tosty lekko opiekamy w tosterze.
3. W dwóch z nich robimy łyżką zagłębienie. Wnętrze tostów smarujemy masłem.
4. Do zagłębienia wbijamy żółtko. Posypujemy solą i pieprzem oraz ziołami.
5. Na zółtku układamy pokrojone w plasterki awokado. Tosty składamy. Smarujemy na zewnątrz roztrzepanym jajkiem.
6. Wstawiamy do piekarnika na 6 minut. Podajemy bezzwłocznie.
Opieczone tosty możemy jeszcze posmarować ząbkiem czosnku.
Smacznego!