Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Ada w kuchni
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
362
Kategorie
18
Dal Bhat z bakłażanem
Nie będę rozpisywała się o pochodzeniu tej potrawy i sposobie jedzenia, bo moja wersja nie jest taką typową, tradycyjną. To bardziej wariacja na temat, w dodatku trochę na skróty, gdyż skorzystałam z gotowca w postaci czerwonej pasty curry. No cóż-nie ...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Dania bezmięsne
Rostbef w sosie grzybowym
Nie jestem typowym mięsożercą, bardziej raczej okazjonalnym. Lubię jednak, żeby nawet to sporadycznie jedzone mięso było wyraziste, soczyste, konkretne, z charakterem.-raczej nie szukam ukojenia w drobiu bez skóry gotowanym na parze choć oczywiśc...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Mięso
Zapiekanka z ciasta francuskiego z tuńczykiem, jajkiem i warzywami
Ta zapiekanka została ochrzczona przez moich siostrzeńców mianem pizzy francuskiej i choć panowie liczą sobie zaledwie po kilka lat, każdy z nich zjadł 3 porcje, co jest nie lada wyczynem. W zasadzie do środka włożyć można wszystko, byleby nie było zby...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Dania bezmięsne
Rozgrzewająca wegańska zupa fasolowa z pęczakiem
Niby wiosna za pasem, ale grypa wciąż zbiera obfite żniwo. W takiej sytuacji nie ma chyba nic lepszego niż talerz sycącej, rozgrzewającej zupy. Napisałam, że jest wegańska, ale oczywiście jak ktoś lubi może pokombinować z innym bulionem czy po prostu d...
Ada w kuchni
Dania bezmięsne
,
Zupy
Tuńczyk w sosie z zielonego pieprzu
Stek z tuńczyka robi się jeszcze szybciej niż stek z polędwicy co wydawałoby się niemożliwe. A jednak... Sos z zielonego (marynowanego) pieprzu robi się również błyskawicznie wykorzystując moment relaksu tuńczyka po smażeniu. Na każdą osobę jedzącą pot...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Ryby i owoce morza
Polędwica wołowa w ostrym sosie na bazie teriyaki
Ten ciekawy sos powstał na specjalne zamówienie mojej rodziny, która była trochę rozczarowana sosem Jack Daniels i wniosła do niego sporo zastrzeżeń- na szczęście na tyle precyzyjnych, że było mi łatwo ustalić co powinnam wrzucić do garnka szukając odp...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Mięso
Kruche ciasto twarogowe-przepis podstawowy
Bardzo prosty przepis na podstawowe ciasto na rogaliki, paszteciki, pierogi pieczone czy paje, które można zrobić albo w wersji wytrawnej albo deserowej-nazwa nie ma tu większego znaczenia. Tym razem robiłam wersję słoną, stąd zdjęcie paja z pieczarkam...
Ada w kuchni
Dania bezmięsne
,
Dodatki
,
Chleby i bułki
Krantz czekoladowy czyli babka drożdżowa z czekoladą
To kusząca i pyszna propozycja, którą podpatrzyłam w książce "Jerozolima"- niestety rozczarowało mnie jak zwykle to samo czyli proporcje, które absolutnie nie są dokładne, choć paradoksalnie podawane z dokładnością do 20 g... No ale tak się często zdar...
Ada w kuchni
Idealna kasza gryczana-przepis podstawowy
Kasza gryczana jest jednym z niewielu smaków dzieciństwa, których nie tolerowałam a teraz po prostu uwielbiam. Na czarnej liści nadal pozostaje lukrecja, szczaw, cykoria....Ugotowanie jej tak, aby pozostała sypka i jędrna jest oczywiście banalnie prost...
Ada w kuchni
Kasza
Wołowy gulasz piwny z suszonymi śliwkami
Jak widać gulaszu nigdy dość :-) Tym razem będzie to gulasz praktycznie z samego mięsa i suszonych śliwek. Ponieważ nie do końca przekonuje mnie smak śliwek wędzonych, który potrafi zdominować niejedno danie, użyłam zwykłych śliwek kalifornijskich. Co ...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Mięso
Chleb domowy z garnka-bez wyrabiania
To przepis dla wszystkich kuchennych leniwców, którzy nie lubią brudzić rąk, którzy nie mają ani siły ani ochoty na długaśne wyrabianie ciasta itd,itp. Receptura jest tak prosta, że poradzą z nią sobie nawet kilkuletnie dzieci. W smaku przypomina bardz...
Ada w kuchni
Chleby i bułki
Pasta serowo-jajeczna
W tym tygodniu pozostanę monotematyczna jeśli chodzi o propozycje. Dziś pasta na chleb z jajek i żółtego sera. Najpyszniejsza, jaką jadłam do tej pory. Nie ma sensu liczyć kalorii, bo na pewno jest ich tam strasznie dużo, ale co tam...Od czasu do czasu...
Ada w kuchni
Pasty na chleb
Domowy bundz i oscypek
Dziś kontynuujemy temat kanapkowy ze szczególnym uwzględnieniem upodobania do oscypka, którego tylko nieliczni podczas ferii zimowych mogą się najeść do woli. Oczywiście wszyscy mamy świadomość, że choć oscypek to nazwa zarezerwowana dla sera robionego...
Ada w kuchni
Sery i twarogi
Pasztet/pieczeń z kurczaka
Mając świadomość co jest w kupnych pasztetach czy nawet wędlinach, co jakiś czas przygotowuję porcję smarowidła na chleb we własnym zakresie- w myśl zasady "wiem co jem". Do takiej pieczeni/pasztetu najlepiej wybrać mięso nieco bardziej soczyste (czyta...
Ada w kuchni
Pasty na chleb
Pieczone warzywa z kaparowym dressingiem
Bardzo lubię efektowne smakowo dania, które praktycznie robią się same. A to właśnie takie jest. Dodatkową zaletą jest to, że możemy do niego zużyć to co mamy pod ręką. Najlepiej sprawdzą się oczywiście warzywa świeże a nie mrożone, ale wszelkie kombin...
Ada w kuchni
Dania Obiadowe
,
Dania bezmięsne
Błyskawiczne chałwowe ciasteczka
Jeśli nie wiecie co zrobić z resztką pasty tahini, która od miesięcy stoi w lodówce zajmując tylko miejsce a apetyt na nią już dawno został zaspokojony to po przeczytaniu tego posta wspomniana pasta zniknie w oka mgnieniu, tak samo zresztą jak ciastka....
Ada w kuchni
Słodkości
←
Poprzednia
17
18
19
20
21
Następna
→