Chleby żytnie na zakwasie z natury są w smaku trochę kwaskowate, dlatego lubię je załagodzić np. dodatkiem twarogu albo mleka. Tym razem zachęcam do spróbowania przepisu na mleczny chleb żytni na zakwasie!
Nabrałam ochoty na porządny bochenek na zakwasie, najlepiej okrągły o rustykalnym wyglądzie. Niestety mąka żytnia ma to do siebie, że nie bardzo nadaje się do formowanych wypieków, ale zawsze można pomieszać ją z jasną mąką i wtedy jest to jak najbardz...
Puszysty chleb pszenny mleczny mięciutki, puszysty, delikatny, ale absolutnie nie watowaty. Bardzo delikatny w smaku lekko słodkawy, lekko słonawy idealny i z wędliną i z konfiturą. Ciasto, z którego przygotowujemy...
Jeśli szukacie przepisu na pyszny chleb bez mąki, drożdży i w dodatku bez glutenu - dobrze trafiliście:) Tym razem wykorzystałam kaszę jaglaną oraz komosę ryżową (quinoa). W porównaniu z podobnie przygotowywanym chlebem z kaszy gryczanej, ten bochenek ...
Długo chodził mi po głowie ten chleb. Przymierzałam się, nawet już prawie zaczynałam ale jakoś tak się składało że w końcu rezygnowałam z jego przygotowania. Oczywiście żałuję tego dzisiaj. Jest to chleb typu tostowego, lekko słodki, najlepszy z domowy...
Lubicie kisiele, budynie, puddingi? Ta tak! Będąc na redukcji nie mogę sobie jednak pozwolić na...
The post Budyń jaglany z orzechami nerkowca i granatem. appeared first on DlaPrzyjemnosci.pl.
Udostępnij To zdecydowanie chleb dla tych, którzy nie wykazują zbyt wielkich umiejętności w zakresie piekarnictwa i mają już za sobą co najmniej kilka nieudanych prób wypiekania. Domowy chleb gryczano -jaglany po pierwsze jest bardzo ławy do wykonania...
Prosty i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków".Przepis na 1 duży bochenek.675 g białej mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)2 łyżeczki soli1 łyżka cukru2 łyżki masła280 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o tem...