No jadło się takie cuda jesienią, tylko czasu nie było żeby wrzucić na bloga. Nadrabiam. Zdecydowanie nadrabiam!
Składniki:
- 1 schab w całości (około 1 kg)- 1 główka czosnku cała- Paczka topinamburu- 1 masło- 1 cebula- 1 łyżka curry- 1 łyżka cukru- 50 ml wiśniówki- 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka słodkiej papryki - 1 gałąź rozmarynu- Garść śliwek- Marynata staropolska AppetitaPrzygotowanie:Mięso nacieram oliwą, marynatą staropolską, czosnkiem i rozmarynem. Odstawiam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie schab obsmażam na patelni z każdej strony. Wkładam do rękawa z całością inwentarza patelnianego, podlewam wiśniówką, dorzucam główkę czosnku (nie obraną, przekrojoną na pół) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Trwa to około godziny.
Śliwki myje i pozbawiam pestek. Wrzucam do blendera Chef By Kenwood razem z cukrem, curry, cebulą i papryką. Mielę na gładką masę. Przelewam do rondelka i na małym ogniu gotuję mieszając aż sos stanie się gładki i gęsty.
Topinambur gotuję w wodzie. Kiedy jest już miękki, przekładam go do miski Chef By Kenwood razem z masłem i ubijam końcówką do białek aż stanie się gładką masą. Robię to pod sam koniec pieczenia schabu aby pure nie wystygło. podaje je do mięsa natychmiast.