Pomysł na niebanalną potrawę z kurczaka?
Zapraszam :)
Gdy chcemy zrobić do jedzenia coś co może zaskoczyć podniebienia gości często brakuje nam pomysłu.
Dziś przedstawię Wam moją wersję soczystego kurczaka w formie roladek.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka plasterków szynki
- kilka plasterków sera
- kilka kostek rosołowych
- oliwa
- wykałaczki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż.
W naczyniu mieszamy kostki rosołowe i oliwę. Ja do mojej wersji użyłam 4 kostek Rosół z kury Knorr i kilku łyżek oliwy.
Rozcieramy kostki z oliwą do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji.
Pokrojoną pierś z kurczaka obtaczamy w marynacie.
Układamy kolejno pierś, szynkę, ser i zwijamy w roladki.
Przekłuwamy wykałaczkami aby nam się nie rozpadły.
Zawijańce należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Nie potrzeba żadnego tłuszczu gdyż w tej roli spełnia się oliwa.
Wstawiamy do piekarnika.
Ja swoje roladki piekłam ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Po około 20 min przewróciłam je na drugą stronę.
Czas pieczenia oczywiście zależy od piekarnika, który posiadamy.
Roladki powinny być lekko zarumienione.
Taka wersja soczystego kurczaka pasuje zarówno do dodatków takich jak ziemniaki, frytki, ryż, ale spokojnie sprawdzi się też z pieczywem.
Mięso jest miękkie, soczyste i przepełnione cudownym smakiem.
Dziękuję portalowi
za możliwość testowania produktów Knorr.