Sezon na szparagi w pełni ale zaraz się skończy. Niestety trwa krótko (zdecydowanie za krótko) więc trzeba korzystać. Nie ukrywam, że najbardziej lubię zielone szparagi, lekko tylko zblanszowane, w towarzystwie jajka (czy to w koszulce, czy sadzonego, koniecznie z płynnym żółtkiem). Przygotowuję też z nich zupy, dodaję do makaronu czy ryżu (pyszne szparagowe risotto już niedługo na blogu). Tym razem została mi średniej wielkości garść szparagów, więc postanowiłam użyć ich w tarcie, a dokładniej kiszu (rozróżniam je na zasadzie farszu – tarta jest wypełniona „na sucho”, a quiche zalany jajeczną mieszanką z dodatkami). Jest to banalnie proste danie, zwłaszcza, gdy użyje się gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Idealnie byłoby je zrobić samemu, ale ja przeważnie nie mam na to czasu (zwłaszcza na francuskie Dlatego zalewam masą gotowe ciasto francuskie (uprzednio podpieczone), układam dodatki, zapiekam i mam pyszne, choć proste danie.
Składniki (na 2 solidne porcje):
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
masło do posmarowania formy
4 jajka
3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
100 g sera typu feta, pokruszonego
spora ilość pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
pół pęczka zielonych szparagów
opcjonalnie trochę startego parmezanu
Przygotowanie:
Formę do tart smarujemy masłem i wyklejamy ciastem francuskim. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy kamieniami lub grochem (suchą ciecierzycą itp.) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200OC, na dolny poziom, na 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie myjemy szparagi, odłamujemy im końcówki (same powinny się złamać na odpowiedniej wysokości). W przypadku tych grubszych szparagów możemy przejechać po łodydze obieraczką, żeby usunąć zdrewniałą skórkę. Następnie wrzucamy je do wrzątku (z łyżeczką soli i łyżeczką cukru) tak, by główki wystawały ponad poziom wody i blanszujemy około 4 minuty.
W międzyczasie do miski wbijamy jajka, dokładnie je roztrzepujemy, dodajemy śmietanę i pieprz i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokruszoną fetę i lekko mieszamy.
Wylewamy masę jajeczną na podpieczony spód, układamy szparagi i opcjonalnie posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika ustawionego na około 190OC na środkowy poziom i przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy około 15-20 minut, po czym zdejmujemy folię i dopiekamy kolejne 10-15 minut, aż masa jajeczna się zetnie.
Smacznego!