
Czy wiecie, że batat to nieślubne dziecko ziemniaka z dynią? I szczęściarz odziedziczył po rodzicach wszytko co najlepsze! Jest idealny do tak wielu dań: zup, curry, zapiekanek, na frytki… a nawet na słodko. Zimą jem je praktycznie cały czas, do znudzenia, a moim obecnym ulubieńcem są bataty faszerowane! Posypane sporą ilością sera i podane z jogurtem naturalnym, mogę zasmakować nawet tym, co za nimi nie przepadają.
Przejdź prosto do przepisu

Bataty faszerowane koniecznie jemy ze skórami- jest pyszna! A czy ma pestycydy lub inne świństwa? Staram się o tym nie myśleć, ale jeśli jest możliwość, kupuje te ekologiczne, bardziej naturalne.

„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej” źródło

Do farszu oprócz cielęciny mielonej i szpinaku dodałam cebulę i przyprawy (kmin, oregano, kolendrę oraz pieprz cayenne), więc lista składników jest dość krótka (nie licząc dodatków). Trochę dłuższy jest czas przygotowania, bo najpierw trzeba bulwy upiec. Ale można to zrobić z wyprzedzeniem, a poza tym robi się to samo, w międzyczasie.

Z miąższem batatów można postąpić na kilka sposobów: dodać całość do mięsa, pół szklanki odłożyć na omlet z batatem i ricottą lub całość pozostawić na inne danie, zupę, ciasto.. W prezentowanej wersji wykorzystałam całość.
bataty faszerowane cielęciną i szpinakiem
- 2-3 bataty (po ok. 300 g) *
- ~370 g cielęciny mielonej (wołowiny czy drobno posiekanego kurczaka)
- 1 cebula
- 2 garści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub wg uznania)
- garść świeżej kolendry
- pół szklanki tartego sera (np. cheddar)
- sok z limonki
- sól, olej
- jogurt naturalny i zielona cebulka do podania
- Bataty ponakłuwać widelcem i piec w 170C przez ok. godzinę, do miękkości.
- Ostudzić, przeciąć i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawiając pół centymetrową warstwę. Posmarować tłuszczem i piec kolejne 10 minut w 190C.
- Nadzienie: cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu.Dodać posiekany czosnek oraz przyprawy i smażyć kilka minut. Dodać mięso, smażyć kolejnych kilka minut. W międzyczasie dodać szpinak, drobno pokrojony miąższ batata lub jego część oraz posiekaną kolendrę. Dosolić i dodać soku z limonki do smaku.
- Skóry ziemniaków napełnić farszem i posypać serem. Piec w 190C, aż ser się przypiecze, ok. 10 minut, a jeśli farsz zdążył ostygnąć, dłużej w niższej temperaturze.
- Podawać z jogurtem naturalnym posypane kolendrą i ew. zieloną cebulką.
*Mięsa wystarczy na wypełnienie 3 batatów, jednak można wykorzystać 2, a resztę farszu zjeść np. w tortilli.
Miąższ z batatów można wykorzystać cały albo część lub nawet całość odłożyć do innego dania.
3.5.3208
Artykuł bataty faszerowane cielęciną i szpinakiem pochodzi z serwisu zielony środek.