Sezon na bób się kończy, za to ten na cukinię lada moment nadejdzie - już można spotkać wyrośnięte egzemplarze po oszałamiająco niskich cenach - a szaleństwo cenowe na cukinię dopiero przed nami!
Chciałabym zaproponować lasagne właśnie z cukinią w roli głównej, ale lasagne nie do końca oczywistą, bo przygotowaną na domowym makaronie! Wbrew pozorom nie jest to szczególnie trudne, a taki makaron ma kilka niesłychanych zalet i nie dorasta to pięt suchym płatom makaronu, które lubią się kruszyć, wysychać a i czasem chrupać między zębami podczas konsumpcji. Makaron domowy można wykroić na dokładny rozmiar, rozwałkować na pożądaną grubość - a co najważniejsze, taki makaron jest po prostu pyszny!
MAKARON:
# szklanka mąki
# 1/2 szklanki wody
# szczypta soli, szczypta kurkumy
## możemy dodać też 1 żółtko jaja kurzego, ale bez niego makaron też się uda
Składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitej, sprężystej i gładkiej kuli ciasta. Posypujemy kulę mąką i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
SOS POMIDOROWY:
# 1/3 cebuli
# ząbek czosnku
# łyżka oliwy z oliwek
# 1 cm świeżej papryczki pepperoni
# 2 duże pomidory
# sól, pieprz, oregano, cząber, natka pietruszki suszona
Cebulę, czosnek, paprykę i oliwę mielimy blenderem na miazgę, podsmażamy 2 minuty na małym ogniu. W międzyczasie myjemy pomidory, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem. Skórkę możemy zostawić lub zdjąć - wedle naszych prywatnych przekonań i upodobań względem skórki na pomidorze. Przelewamy mus pomidorowy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Podgrzewamy na średnim ogniu ok 15 minut lub do wyparowania wody.
PASTA Z BOBU
Pozostałe składniki:
# duża cukinia
# 100g mozzarelli
# szczypiorek do przyozdobienia
Kulę ciasta makaronowego wyciągamy z lodówki, dzielimy na 3-4 części (w zależności od rozmiaru naczynia żaroodpornego i ilości planowanych warstw). Mniejszą kulę wałkujemy na placek grubości 2 mm, układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Układamy warstwę z cukinii na makaronie, przykrywany kolejnym płatem makaronu. Na kolejnej warstwie rozsmarowujemy pastę z bobu na grubość ok 3 mm, przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Następnie układamy kolejną warstwę cukinii, zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180*C na 20-25 minut. Po tym czasie naczynie wyciągamy i posypujemy startą mozzarellą i siekanym szczypiorkiem. Zapiekamy jeszcze 10-15 minut, aż ser się przyrumieni.