„MAGGIczne quiche z figą.”
Czas przygotowania około 60 minut
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
75 ml oleju rzepakowego
pół łyżeczki soli
MASA JAJECZNA:
1 mały filet z kurczaka
2 świeże figi
2 łyżki cukru
200 g kwaśnej, gęstej śmietany
150 ml mleka
1 starty mały oscypek
3 jajka
pół łyżeczki soli
mały brokuł
kilka plasterków cebuli (fioletowej)
łyżeczka przyprawy Maggi
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy i wałkujemy na cienki placek
przekładamy do formy na tartę.
Nadzienie:
Brokuły gotujemy chwilkę na parze.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy lekko na patelni.
Jajka, śmietanę, mleko, starty ser,pokrojone drobno brokuły,pieprz i sól mieszamy razem
do uzyskania jednolitego płynu. Dodajemy kurczaka i Maggi.
Uzyskaną masę wylewamy do formy wyłożonej ciastem.
Na wierzchu układamy plasterki cebuli i figi.
Wkładamy razem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 – 50 minut.
SMACZNEGO.