Skoro dziś święto, trzeba świętować. I n żebym śmiałą porównywać, ale 300 postów na blogu, to teżjakieś święto, więc i kolejna okazja do zaprezentowania czegoś specjalnego. Ale tak naprawdę ciasto to powstało z powodu jeszcze innego święta - 60. ...
Wyciskarka VortexO tym, że wyciskarka bije o głowę zwykłą sokowirówkę, nikogo chyba przekonywać nietrzeba.Plusem tej drugiej jest jedynie niższa cena, która jednak nie przekłada się na jakość. Wyciskarka,choć droższa, nie zostawia tak...
Wegańskie pasztety to fajna i łatwa sprawa. Zasada jest prosta: dajemy strączki lub warzywa, kaszę wroli lepidła, odrobinę mąki, olej (można pominąć, ale pasztet wychodzi wówczas suchy), dużo przypraw i gotowe :) Gdyby nie fakt, że bardzo rzadko ...
Wiem, miałam zrobić detoks cukrowy. Ale święto jest, a jak jest święto, to przecież można delikatniezaszaleć. Delikatnie, bo tarta, którą Wam dziś prezentuję, słodzona jest daktylami. Jest bardzo pożywna, śmiało można zjeść kawał np. zamiast śnia...
Kupiłam ostatnio 2 kg batatów. Były w dobrej cenie, pomyślałam, że zamrożę. Albo zrobięprzetwory. Ale coś leniwa ostatnio jestem i do przetworów nie mogę się zabrać. A mrożenie? To dobry patent na zimę, zapomniałam jednak, że mój nowy zamrażalnik...
Postanowiłam na jakiś czas dać sobie spokój ze słodyczami. Bo choć są zdrowe, a na pewno dużozdrowsze niż te tradycyjne, to jednak nie powinno się z nimi przesadzać. A ja ostatnio umiaru nie miałam. Do tego byłam przez tydzień na Ukrainie i objad...
Skoro jesień, to dynia, a skoro dynia... To całe mnóstwo pomysłów. Zarówno na słodko, jaki wytrawnie. Choć ja wolę na słodko. Wyjątkiem dynia piżmowa, z której uwielbiam pieczone frytki. Ale na ogół kupuję hokkaido, którą wrzucam w całości do pie...
No i kolejne muffiny, bo muffinów nigdy dość. Ale te są inne niż wszystkie. Czekoladowe, trochęjakby brownie, z masą serową i malinami w środku. Poezja! Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, ale przerobiłam na własną, bezglutenową modłę, mo...
A oto kolejne batony na moim blogu! Bo dobrych batonów nigdy dość - a takich sklepowych nietykam, bo albo są zdrowe tylko z nazwy, albo okrutnie drogie. Czasem te drugie kupię tylko po to, by potem zrobić podobne w domu. Przepis na batony znalazł...
Kocham orzechy, masło orzechowe, wszelkie masy i generalnie wszystko co pachnie/smakujeorzechowo! Wiem, brzmi jak wyznanie fanatyczki. Ale nic na to nie poradzę. Kocham orzechy i już. Ostatnio na witrynie cukierni zobaczyłam ciasto z masą orzecho...
Co prawda za oknem ostatnio lato, i oby jak najdłużej, ale w mojej kuchni, zważywszy na dostateksezonowych produktów, króluje jesień. Dynia, słodkie ziemniaki, grzyby, a z drugiej strony jabłka, śliwki i gruszki w rozmaitych wariantach - to zdecy...
A dziś coś dla leniwych lub zapracowanych, którzy mają ochotę na małe co nieco - bardzo proste isuperzdrowe ciastka, które idealnie nadadzą się też do zabrania w podróż lub do szkoły czy pracy. A jeśli nie chce się Wam wałkować ciasta, można z po...
Uwielbiam masło orzechowe w każdej postaci - też w daniach wytrawnych. Mój syn jednak tejmiłości nie podziela. Jakakolwiek próba przemycenia masła do potraw kończyła się jak dotąd fiaskiem, drań wyczuwał je natychmiast i kategorycznie odmawiał ko...
Wegańskie bezglutenowe snickersyPomysł na takie domowe snickersy chodził za mną już od dawna. Kiedyś uwielbiałam te batony,odkąd jednak odżywiam się zdrowo, unikam ich jak ognia - nie tylko ze względu na pozostawiający wiele do życzenia skład, al...
Kolejna propozycja na śniadanie i lunch, i kolejny przepis z wykorzystaniem mąki kokosowej, napunkcie której kompletnie oszalałam :) Tym bardziej, że to dużo zdrowsza propozycja niż dania na mąkach zbożowych, też bezglutenowych. Niestety (dla nie...
Panie i Panowie, z radością ogłaszam, że Zdrowo zakręcona nawiązała współpracę z kolejnymsklepem oferującym wyłącznie zdrowy asortyment. To nowa propozycja na tym już bogatym rynku, tym bardziej więc godna uwagi. Tworzy ją grupka młodych i zaanga...