O dobrym wpływie płatków owsianych już wspominałam, tak samo, jak o tym, że w swojej diecie używam ich naprawdę często. Uwielbiam łączyć je z różnymi składnikami, modyfikować, dodawać, zabierać, za każdym razem można uzyskać kompletnie inne danie!
Dzisiaj na stół wjechała pieczona owsianka, z dodatkiem owoców i bakalii. Pierwszy raz robiłam tego typu śniadanie i muszę przyznać, że naprawdę pozytywnie się zaskoczyłam! :)
Prosta w przygotowaniu, nie bójcie się, że trzeba czekać, aż się upiecze.. Przecież w tym czasie można robić inne obowiązki czy szykować się do wyjścia :)
SKŁADNIKI na jedną porcję
♦ 5 łyżek płatków owsianych
♦ 2 białka jaj
♦ 2 łyżki odżywki białkowej (można zastąpić mąką lub płatkami owsianymi)
♦ łyżka nasion słonecznika lub innych bakalii
♦ dowolne owoce
dodatki
♦ 2 daktyle
♦ płatki migdałowe
WYKONANIE
Wszystkie składniki (oprócz dodatków) dokładnie wymieszać, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu, funkcja grzanie góra-dół przez 25 minut.
Posypać dodatkami, cieszyć się smakiem! :)
Mówiłam, że danie jest niesamowicie szybkie i proste ;) U mnie podane z domowej roboty sokiem jabłkowym.