Szpinak i łosoś to klasyka połączeń smakowych. Lubię je zarówno z makaronem, jak i na tarcie. Ta powstała już dawno temu, ale czekała w archiwum na swoją kolej. :)
Składniki:- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka zimnej wody
- 30 dag surowego filetu z łososia
- 250 ml śmietany kremówki
- 20 dag mrożonego szpinaku lub paczka świeżego
- 15 dag żółtego sera
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Usyp górkę z mąki, włóż w nią pokrojone masło, sól, cukier i wybite jedno jajko. Wymieszaj składniki palcami, a następnie zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj wodę. Gdy uzyskasz gładką kulę, zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
Czosnek drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej. Gdy zacznie mocno pachnieć, dodaj szpinak i usmaż. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Gdy szpinak będzie lekko odparowany wyłącz gaz.
Formę do tarty wysmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Forme z ciastem wstaw do nagrzanego do 20 st. piekarnika i piecz 10-12 minut. Następnie wyłóż na podpieczone ciasto szpinak i pokrojonego w kawałki łososia. Zalej śmietanę wymieszaną z 2 jajkami i startym żółtym serem.
Wstaw ponownie do piekarnika na 25 minut.