Soczewica na śniadanie? Katarzyna Jaszczyk-Górska, prowadząca warsztaty "Śniadanie: jedz jak król" w Akademii Smaku Bosch twierdzi, że jak najbardziej. Ja bym ją raczej serwowała na lunch czy obiad... Ale można i na śniadanie ;)
Danie to jest bardzo sycące, aromatyczne, lekko rozgrzewające... Idealne na jesień i zimę. Spróbujcie :)
Składniki:- fenkuł
- seler naciowy
- soczewica
- szklanka pomidorów typu passata
- oliwa
- 2-3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kurkuma
- kozieradka
- kolendra
- kmin rzymski
- cynamon
- trawa cytrynowa
- tymianek
- sól
- pieprz
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę wody, dodaj trzy łyżki oliwy i pokrojony w kostkę fenkuł, seler naciowy, szczyptę pieprzu, listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj szklankę soczewicy wypłukanej i moczonej kilka godzin. Wymieszaj dobrze z oliwą. Dodaj szklankę pomidorów, szczyptę kurkumy i kozieradki oraz gorącą wodę tak, aby było jej trochę ponad soczewicą. Przypraw kminem, kolendrą i cynamonem. Sól dodaj dopiero, jak soczewica będzie miękka. Dodaj trawę cytrynową i tymianek.
Na talerzu posyp świeżą kolendrą.