Przyprawienie mięsa świeżymi ziołami rosnącymi w ogródku albo kupionymi w doniczce to świetny pomysł! Takie dania mają intensywny aromat, wyjątkowy smak, cudny wygląd... Schab nadziany bazyliowym pesto upieczony na pomidorach jest świetną propozycją na obiad rodzinny, świąteczny... Spróbujcie!
Składniki:- 1,2 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- duży pęczek świeżej bazylii
- cebula
- 1 łyżka masła
- czerstwa kajzerka
- 2 łyżki oleju
- 4-5 pomidorów
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Schab opłucz, osusz i natrzyj 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Wstaw na 4-8 godzin do lodówki.
Bazylię opłucz, osusz i oberwij listki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Pozostałe ząbki czosnku obierz i posiekaj. Zmiksuj z bazylią i pokruszonym miękiszem bułki. Wymieszaj z cebulą i dopraw.
Wierzch schabu natnij wzdłuż w trzech miejscach. Nacięcia wypełnij farszem. Mięso obwiąż sznurkiem, by zachowało kształt.
Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Naczynie żaroodporne natłuść olejem, na dno wsyp pomidory, ułóż na nim schab.
Skrop olejem, przykryj. Piecz ok. 75 minut w 200 st.