Dziś dzielę się z Wami swobodną interpretacją mojej mamy na placuszki z cukinii. Przygotowuje je wielokrotnie w sezonie, ale za każdym razem wprowadzała modyfikacje.
Ten przepis jest tak pyszny, że został zapisany dla potomnych :) I chyba wprowadzanie zmian zostało zakończone :)
Składniki:- 2 duże cukinie
- 4 jajka
- 8-9 łyżek mąki
- sól
- piperz
- mała cebula
- koperek świeży lub mrożony
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Posól. Dokładnie wymieszaj i umieść na sicie, by odciekła. Po 15 minutach odciśnij nadmiar soku i przełóż do miski.
Dodaj pozostałe składniki: cebulkę startą na tarce, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na złoty kolor.
Przepyszne z jogurtem naturalnym.