Przepis na chlebek rozmarynowy od wielu miesięcy czekał na swoją kolej. Jest to przepis, który krąży w gronie znajomych mojej siostry, a ja chętnie się pod niego podczepiłam. Chlebek jest aromatyczny, lekki - idealny na prawie każdą okazję. Lubię go po prostu na kolację, albo do grilla, albo na sylwestra... Każda okazja jest dobra :)
Składniki:- 5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2,5 szkl. wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj łyżką mąkę z suchymi drożdżami, solą, oliwą ziołami i wodą. Masa ma być dość rzadka, niejednolita.
Przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 10 godzin. Ciasto sporo urośnie! - weź to pod uwagę wybierając miskę :)
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 240 st. piekarnika. Piecz 50 minut.