Grzyby a'la śledź? Brzmi zabawnie, ale warto spróbować :) Danie, którym zadowolą się i weganie, i mięsożercy. Danie na imieniny i na święta. Boczniak przemieniony w śledzia :) Do spróbowania zachęcam także sceptyków ;)
Składniki:- 400g boczniaków
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. octu
- 1/5 szkl. gorącej wody
- 2 cebule
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Duże boczniaki potnij na mniejsze podłużne kawałki. Podsmaż je chwilkę na patelni z niewielką ilością oleju.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zalej ją gorącą wodą, octem i olejem. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
Podsmażone boczniaki układaj w słoiku na przemian z cebulą w zalewie. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.