Dziś przygotowałam coś dla sernikożerców. Małe i pyszne sernikowe cup cake. Bez spodu, sama masa serowa. Do tego kleks z bitej śmietany i garść ulubionych letnich owoców. Doskonałe jako mały deser. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam!
Składniki (na 12 sztuk):
3 jajka,
125g cukru,
2 paczki cukru waniliowego,
Skórka otarta z cytryny,
500g twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub twarogu z wiaderka),
250g śmietany kremówki,
1 paczka budyniu waniliowego,
3 łyżki (30g) grysiku (kaszy manny),
300g świeżych owoców (maliny, borówki, truskawki, porzeczki),
1łyżka cukru pudru,
mięta do dekoracji.
Blachę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami.
Jajka, cukier, paczkę cukru waniliowego, skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli utrzeć przez około 2 minuty na puszystą masę. Nie przestając ubijać dodać 400g twarogu i 100g kremówki,delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać budyń waniliowy i grysik, utrzeć co połączenia się składników. Ciasto porozdzielać między papilotki i wstawić do rozgrzanego na 175ºC (termoobieg 150ºC) piekarnika. Piec około 45 minut. Ostudzić.
Owoce oczyścić. Połowę owoców zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, osłodzić cukrem pudrem.
150g śmietanki kremówki ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Wymieszać z pozostałymi 100g twarogu. Wyłożyć na ostudzone serniczki za pomocą szprycki lub łyżki. Udekorować owocami i listkami mięty.
