Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory
Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze słoika ..mniam ,a najlepsza była oczywiście galaretka
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> I mówcie co chcecie , ale to proste pyszne jadło , które kocham , oczywiście nie jadam tego codziennie , ale raz do roku robię te , tradycyjne przysmaki i wtedy..uczta !
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest to prosty przepis ,wymagający jedynie, nieco cierpliwości . Mięsiwo jest pyszne , o niebo lepsze od tych sklepowych , no i zdrowsze. Jednak co swoje , to swoje
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mięsiwo jest genialne na wszelkie biwaki lub pikniki . Słoiczki, mogą spokojnie stać w lodówce, nawet kilka miesięcy , im dłużej tym lepsze . Pamiętam ,że u moich dziadków, stały w zimnej piwnicy , ale ja takiej nie mam . Jest to jeden z tych przepisów , które z czystym sercem mogę polecić każdemu
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />

Składniki na około 12 słoików 300 ml :
- 1,5 kg łopatki
- 1 kg świeżego boczku ze skórą ( skóra, zapewni ścięcie galaretki )
- 3 łyżki soli peklowej
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej gorczycy białej

Mięso ( boczek i łopatkę ) kroimy na duże kawałki o wielkości 6 x 6 cm , przesypujemy solą peklową , mieszamy i zostawiamy w lodówce na dwie doby . Po tym czasie , dodajemy do mięsa przyprawy , cukier i ponownie mieszamy . Następnie , nasze mięsiwo , układamy w dobrze wyparzonych słoikach ( to jest bardzo ważne , bo mięso łatwo się psuje ) , ciasno dociskając -upychając jak najmocniej .

Zostawiamy tylko 1 cm od pokrywki , wolnej przestrzeni i mocno zakręcamy słoiki . Słoiki gotujemy na wolnym-małym , ogniu , około godziny od zagotowania , wyciągamy i odstawiamy na noc do wystygnięcia . Następnego dnia ponownie gotujemy na wolnym ogniu , także około godziny od zagotowania . Odstawiamy do wystygnięcia i tym razem , mięsiwo jest już gotowe . Im dłużej stoi , tym lepiej smakuje , ja zazwyczaj pierwszy słoik otwieram po kilku dniach , a najbardziej zachwycam się, kiedy otwieram ostatni, po kilku miesiącach . Smacznego 

Post Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży.