Grillowane burrito
Burrito , to jedna z bardziej lubianych przez moich chłopaków potraw . Nigdy jej nie odmawiają
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Grillowane burrito jest w zasadzie klasycznym daniem kuchni meksykańskiej , tyle że zapieczone w elektrycznym grillu staje się przyjemnie chrupiące i cieplutkie , co jeszcze bardziej cieszy
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , prosta potrawa , nada się na każdą okazję .

Składniki :
- 1 opakowanie tortilli ( można robić samemu , ale co tam, ma być szybko
) - 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 strąki czerwonego świeżego chilli ( w zależności jak ostre chcecie )
- 1 czerwona papryka – najlepiej spiczasta , ma cienki miąższ
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki – słodkiej
- sól do smaku

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę , jak się zezłoci , wsypujemy do niej wędzona paprykę i krótko przesmażamy ( dosłownie , tyle żeby się połączyła z cebulą ) . Dodajemy mięso mielone , wyciśnięty praską czosnek . Smażymy , co jakiś czas mieszając . Do zrumienionego mięsa dodajemy pomidory z puszki , kumin , posiekane chilli , cynamon , sól do smaku . Smażymy dalej , aż do momentu , kiedy pomidory się rozpadną , następnie dorzucamy odcedzoną fasolkę i kukurydzę .

Dalej smażymy mieszając aż farsz stanie się pozbawiony sosu i gęsty . Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia . Nakładamy obficie na tortille i zawijamy ( tak jak gołąbki
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) Wkładamy do nagrzanego do 200 C elektrycznego grilla lub grillujemy na patelni do momentu aż wierzch nabierze ładnego koloru i wypalą się prążki . Gotowe , serwujemy z sosem guacamole
" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego !

Post Grillowane burrito pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży.