Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchnia bez granic
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
173
Kategorie
126
Lemoniada...
Zbliża się czas potwornych upałów w Turcji więc dziś na tapete wzięłam cytryny i zrobiłam z nich syrop, który jest doskonałą bazą pod lemoniade.Orzeźwiający smak cytryn podkręca cudowna, aromatyczna, swieża mięta.Składniki:sok z 6 cytrynskórka st...
Kuchnia bez granic
Kuchnia Turecka
,
Napoje
,
Mieta
,
Cytryny
Potrawka z zielona soczewica - Mercimeklı aş
Z serii szybkich i pożywnych dań obiadowych przedstawiam potrawke z zieloną soczewicą.Tego typu potrawki są bardzo popularnw w tureckich domach. Gospodynie cenią je za doskonały smak, wartości odżywcze oraz łatwe i szybkie przygotowanie (czas przygotow...
Kuchnia bez granic
Kuchnia Turecka
,
Obiadowo
,
Cebula
,
Kasza bulgur
,
Zielona soczewica
Podduszony i zapieczony okoń
O tym, że ryby są zdrowe nikogo nie trzeba przekonywać.A okoń, zdaniem wielu, jest jedną najlepszych ryb słodkowodnych, bardzo ceniona na rynku. Jego europejska odmiana posiada białe, chude i słodkawe mięso. Ryba ta posiada mniej niż 1% tłuszczu,...
Kuchnia bez granic
Obiadowo
,
Cebula
,
Ryby
,
Ryba
,
Cytryny
,
Rukola
,
Zapiekanki
,
Okoń
Słodko-kwaśny deser z granatem w roli głównej
W Turcji sezon na granaty powoli dobiega końca. Bardzo szkoda, bo to jedno z moich ulubionych zimowych owoców, bogate w witamine C i cudowne w smaku.Postaowiłam wykorzystać ostatnie minuty i zrobic z granatem coś więcej.Przepis na ten deser znala...
Kuchnia bez granic
Kuchnia Turecka
,
Cytryny
,
Granat
,
Czekolada
Faszerowane suszone bakłażany - Kuru patlıcan dolması
Moje ulubione nadziewane warzywa. Ta potrawa łączy w sobie ostre i kwaśne smaki ze słodyczą suszonych bakłażanów...Pierwszy raz przygotowywałam je na kursie tureckiej kuchni. Nie jest to jednak typowa turecka potrawa, mimo, iż wsiąkneła w tutejszą kuch...
Kuchnia bez granic
Kuchnia Turecka
,
Obiadowo
,
Cebula
,
Kasza bulgur
,
Mieso mielone
,
Ryz
,
Baklazan
,
Czosnek
Nieco inna zupa z soczewicy - Kimyonlu mercimek çorbası
Czasami nie ma czasu na godzinne stanie w kuchni żeby wyczarować jakąś super zupke na rozgrzewke. W ten czas proponuje zupe z soczewicy nieco inaczej niż zwykle. Przygotowanie tej zupy zajmuje mniej niz 30 minut.składniki:szkl. cerwonej soczewicymarche...
Kuchnia bez granic
Kuchnia Turecka
,
Obiadowo
,
Zupy
,
Jogurt
,
Cebula
,
Ziemniaki
,
Soczewica
,
Marchewka
Wybuchowa czekolada - Narlı çikolata
Nie ma to jak zagłuszyćwyrzuty sumienia z powodu jedzenia czekolady, dodając do niej jakiegos owocu żeby było choć troche zdrowiej :)Zrobiłam więc czekolade z owocem granatu. Szybciutko i smacznie. Jak się okazało, kwaskowatość granatu fantastycz...
Kuchnia bez granic
Kuchnia Turecka
,
Granat
,
Krajanki i inne wymyslanki
,
Czekolada
Okoń morski z pieca - Fırında ekşili levrek
W Turcji w okresie jesienno zimowym mamy bardzo duzy wybór ryb w bardzo przyzwoitych cenach. Z tego też powodu w naszym domu conajmniej raz w tygodniu pojawia się na stole jakaś ryba. Tym razem padło na okonia.Ciekawa byłam jego smaku bo nigdy wc...
Kuchnia bez granic
Kuchnia Turecka
,
Obiadowo
,
Cebula
,
Ryby
,
Ryba
,
Pietruszka
,
Papryka
Fale Dunaju
Proste i smaczne. Smak mojego dzieciństwa. Zapomniane na kilka lat, wraca właśnie w łaski. Mój teść, wybredny dość człowiek, jeśli chodzi o jedzenie, pokochał to ciasto.Nie jest zbyt słodkie, a ciasto, mimo, że wygląda na ,,zbite, jest cudownie w...
Kuchnia bez granic
Ciasta
,
Maka
,
Jajka
,
Czekolada
,
Budyń
Slodkie serduszka
Z okazji dnia zakochanych postanowilam poswiecic kilka godzin na przygotowanie mini torcikow dla mojego meza.Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki pszennej1 lyzka mąki ziemniaczanejbarwnik spozywczy (rozowy)Białka oddzielić od żółte...
Kuchnia bez granic
Ciasta
,
Maka
,
Jajka
,
Cukier
,
Chalwa
,
Maka ziemniaczana
,
Pomarancze
,
Smietana
,
Torty
Lokma - tureckie pączki
Wiem, wiem, jest późno już a ja obiecałam tureckie pączki. Ale spokojnie, robi sie je bardzo szybko wiec zdążycie na godzinke przed przyjściem gości. Oto one.LokmaSkładniki:2 jajka2 łyżki jogurtu naturalnegoopakowanie proszku do pieczenia (10g)12...
Kuchnia bez granic
Kuchnia Turecka
,
Maka
,
Jajka
,
Proszek do pieczenia
Sushi
Uwielbiam sushi i wszystkie azjatyckie smaki. Nic więc dziwnego, że nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem i opisaniem jak przygotowac w domu dobre sushi.Dziś moje maki, ale pojawią się również inne rodzaje. Pierwsze maki jakie robiłam w Turcji, z...
Kuchnia bez granic
Ryby
,
Warzywa
,
Kuchnia Azjatycka
,
Sushi
Marynowana rzodkiew po japońsku - takuan
Marynowana rzodkiew stanowi fantastyczny dodatek do różnych potraw.Przygotowanie jest dość proste, a zastosowanie tej rzodkiewki wielorakie, nie tylko do potraw kuchni azjatyckiej. Doskonale smakuje również jako dodatek to mięsa pieczonego czy ch...
Kuchnia bez granic
Przystawki
,
Przetwory
,
Kuchnia Azjatycka
,
Ocet ryżowy
,
Rzodkiewka
Marynowany imbir
Wstęp dp sushi.Juz niedlugo na blogu pojawi sie post o tym jak zrobić w domu sushi. Do zrobienia sushi potrzebne są pewne dodatki, które bez problemu mozna kupic w sklepie...tylko po co kupować, jeśli można zrobić samemu, takie dodatki jakie lubimy.Dla...
Kuchnia bez granic
Przetwory
,
Kuchnia Azjatycka
,
Ocet ryżowy
,
Imbir
Pierogi z ryżem i jabłkami
Z ryżem, jabłkami a do tego aromatem migdałowym?!?!?! Głowe daję, że większość z Was tak własnie zareagowała. Nic dziwnego, sama miałam nieco sceptyczne do tego przepisu. Na szczęście dałam się namówić mamie żeb go wypróbowac.Na szczęście, bo pie...
Kuchnia bez granic
Obiadowo
,
Maka
,
Pierogi i kluski
,
Ryz
,
Jajko
,
Jabłka
Pierogi z kaszą gryczaną
To chyba jedne z moich ulubionych pierogów. Nie znam ich z domu, mama nigdy takich nie robiła, jednak za czasów studenckich stołowałam się w miejscu gdzie mieli ok 20 rodzajów różnych pierogów....tam właśnie poznałam ich cudowny smak.Składniki:ciasto:3...
Kuchnia bez granic
Obiadowo
,
Ser biały
,
Cebula
,
Pierogi i kluski
,
Kasza gryczana
←
Poprzednia
8
9
10
11
Następna
→