Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
92
Kategorie
60
Ośmiornica duszona z cebulą (podana z makaronem)
To taka dziwna dość propozycja przygotowania ośmiornicy, może dla tych, którzy już wypróbowali inne przepisy- ośmiornicę z ziemniakami, z czerwonym ryżem, sałatki z ośmiornicy, zobaczcie tu: klik - i zastanawiają się, jak by tu jeszcze przetworzy...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Ośmiornica
Włoska zupa z soczewicą i makaronem
Pyszna, prościutka, bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa według włoskiego przepisu.Ja ją robię z połamanym na kawałeczki spaghetti, ale może być też inny drobny makaron.W składzie soczewica, soffritto (czyli podduszone na oliwie warzywa) - marchew, seler...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Zupy
PASTA E VINO! Pierożki z karczochami, wędzoną mozzarellą i świeżym estragonem
Pierożki są absolutnie przepyszne! Delikatne, rozpływające się w ustach, zaskakujące w smaku. Świeży estragon dodaje im niespotykanego posmaku. Bardzo gorąco Wam polecam. Autorką przepisu jest Włoszka, Manuela (piękne zdjęcia jej potrawy i oryginalny p...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Pasta e vino!
,
Ricotta
,
Karczochy
Gulasz zimowy "po segedyńsku" z wędzonym tofu
Potrawa absolutnie nie toskańska, ale w Toskanii robiona :) W sam raz na zimowy czas! Przepis jest dokładnym odtworzeniem przepisu z bloga kaszaprodżekt Autorka opublikowała go kilka lat temu na Galerii Potraw.Zaciekawiło mnie to połączenie - wędzone ...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Dania jednogarnkowe
,
Tofu
Risotto z krewetkami argentyńskimi, kalmarem, grzybami i warzywami
Risotto na bogato, czyli wersja raczej mało włoska (gdzie dwa składniki w risotto to już dużo :) Moja kompozycja z tego, co akurat miałam w lodówce. Pierwszym pomysłem był makaron (też można by zrobić z tych samych składników), ale ostatecznie padło na...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Krewetki
,
Risotto
,
Grzyby
,
Kalmary
Gnocchetti z fioletowych ziemniakow z sosem z bakłażana i miecznika
To danie ma niesamowity smak. Czy to te fioletowe ziemniaki? czy ostra papryczka w połączeniu z miętą? smażony bakłażan? Nie wiem ale jest pyszne!Znacie fioletowe ziemniaki? Tutaj bardzo rzadko można na nie trafić, i to raczej w takich większych superm...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Makaron z rybą
Risotto z fenkułem, cukinią, szpinakiem i wędzonym łososiem
Najpierw miałam zamiar zrobić klasyczne risotto z fenkułem. Potem w lodówce wypatrzyłam jeszcze kawałek cukinii i trochę szpinaku baby na dnie torebki. Uznałam, że mogę to połączyć. A potem jeszcze rzucił mi się w oczy wędzony łosoś. W sumie łosoś świe...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Szpinak
,
Risotto
,
Cukinia
,
Fenkuł
Pierożki kasztanowe z ricottą i orzeszkami piniowymi (ravioli di castagne con pinoli)
Sezon kasztanowy nadal trwa, kasztany pieczone na domowym ogniu są pyszne, ale można je też przygotować inaczej! W zeszłym roku proponowałam zupę kasztanową klik (pyszna, w tym roku też ją robiłam), a w tym włoskie ravioli - acz moje pierożki miały 'po...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Pasta e vino!
,
Kasztany
,
Pierożki
Makaron z krewetkami i szpinakiem
To jeden z naszych "najulubieńszych" makaronów z krewetkami! Aromatyczny, w pysznym śmietanowym sosie z pesto. Bardzo, bardzo Wam polecam, jest przepyszny!!! I banalnie prosty do zrobienia - moje dziecko właśnie go robi (po raz pierwszy sama :) a ja ty...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Szpinak
,
Makaron i krewetki
Jajecznica na bakłażanach
Przepyszna jajecznica, jaką ostatnio zrobił dla nas Rafał. Dla 3 osób wystarczy jeden mały bakłażan, albo nawet połówka średniego. Pycha, trochę jak na grzybach...Bakłażana należy pokroić i drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Rafał podsmażył go...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Bakłażan
Grillowana ośmiornica z czerwonym ryżem
Ośmiornica to chyba nasz ulubiony 'frutto di mare'.Latem przygotowujemy ją bardzo często, średnio raz w tygodniu :) Najczęściej na zimno, z ziemniakami klik. Tym razem zrobiłam ciepłą ośmiornicę na zimnym aromatycznym ryżu. Pycha! Wypróbujcie i ten prz...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Ośmiornica
Bruschetta śródziemnomorska - z pomidorkami, kaparami i anchois
Idealna przystawka na letnie dni. Świetnie sprawdzi się, jeśli przygotowujecie grilla. Wystarczy pomidorki przygotować wcześniej, potem zgrillować chleb i na gorący nałożyć zimne nadzienie.Spróbujcie w wydaniu 'śródziemnomorskim' :)Składniki:pomidorki ...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Przystawki
Aromatyczne POMIDORY FASZEROWANE zapiekane z ziemniaczkami
Fantastyczne danie na lato! Pyszne dojrzałe włoskie pomidory królują teraz na straganach. Objadamy się nimi codziennie, najczęściej z mozzarellą i bazylią, oczywiście! Tym razem przygotowałam pomidory faszerowane, pyszne, banalnie proste a efektowne, ...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Warzywa faszerowane
Czarny ryż Venere z warzywami, fasolą i krewetkami argentyńskimi
Próbowaliście kiedyś czarnego ryżu venere? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie! Oprócz intrygującego wyglądu ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, który doskonale współgra z owocami morza. Ostatnio zrobiłam go w wersji zimno-ciepłej, jako zimna sałatka...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Krewetki
,
Sałatki
,
Ryż venere
Kasza farro z fasolką szparagową i rukolą
Pyszna sałatka z toskańską kaszą farro, jedna z naszych ulubionych. Na pewno uda Wam się kupić kaszę farro w Polsce (inne moje przepisy z farro są tu klik ), jeśli nie – tę samą sałatkę można zrobić z pęczakiem albo np. z ziarnami pszenicy. Składniki:...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Sałatki
,
Farro
,
Fasolka szparagowa
Sałatka ze świeżą rybą
Bardzo smaczna, kolorowa, pożywna sałatka, która latem może śmiało występować jako główne danie lunchowe. Można do niej użyć resztek ryby, które zostały np. z poprzedniego dnia. Poniżej podam oczywiście przepis na ugotowanie ryby do tego dania. Ważne,...
Wino i oliwa, czyli nasze toskańskie smaki
Ryby
,
Sałatki
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→