Chińska kapusta pack choi pokazała się ostatnio w Biedronce.Do tej pory tylko o takim warzywie słyszałam ale nigdy nie widziałam jej w sprzedaży.Trzeba było potraktować ją jako ciekawostkę kulinarną i zakupić.Do tanich warzyw nie należy a podczas obróbki cieplnej niknie w oczach jak szpinak.Po przewertowaniu licznych przepisów na pack choi zdecydowałam się na ten:
Kapusta chińska krótko smażona z marynowanym tofuZ główki kapusty oddzielić liście ,opłukać i dobrze odsączyć,pokroić na duże kawałki.
Rozgrzać olej kokosowy,zetrzeć do niego kawałek imbiru /1 cm/posiekać 1 ząbek czosnku i chwilę smażyć przyprawy nie dopuszczając aby czosnek się zrumienił.
Dodać kapustę i smażyć całość jeszcze kilka minut.Gotową doprawić solą i pieprzem.
Podawać z marynowanym tofu.
Marynowane tofuMałą kostkę tofu pokroić na kawałki i wymieszać w słoiku z marynatą z1 łyżeczki sosu sojowego /u mnie Tamari/ 1 łyżeczką octu balsamicznego i 1 łyżką soku wyciśniętego z pomarańczy.Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem żeby marynata dotarła do każdego kawałka .Po kilku godzinach tofu jest gotowe
Według mnie taka kapusta nie ma jakiegoś szczególnego smaku.Wolę naszą zwykłą słodką kapustę zwłaszcza w sezonie młodą z koperkiem.
Ale trzeba było chociaż raz spróbować ,tak z ciekawości.