Chińska kapusta Pak Choi znana też jako Bok Choy tak lubiana w kuchni azjatyckiej, robi się coraz bardziej popularna w Polsce i możemy ją już zakupić w większych sklepach. Może być serwowana w różnej formie, najczęściej jako przekąska/przystawka lub je...
Dziś szybkie danie kuchni tajskiej. W kuchni tej widać sporo wpływów sąsiadów - Indonezyjczyków i Chińczyków. Stąd słodki sos sojowy - ketjap manis oraz chińska kapusta pak choi. Danie idealne na szybki obiad albo do zabrania ze sobą do pracy.Tajski ma...
Jakiś czas temu pojawiła się w jednym ze sklepów kapusta pak-choi. Moja mama wręczyła mi ją z uśmiechem: "Wypróbuj sobie" - powiedziała. Trochę zgłupiałam, bo co z tym można zrobić? Pewnie coś po chińsku. Na kuchni chińskiej się za bardzo nie znam, ale...
Pak choi czyli co? Pak Choi lub inaczej Bok Choy to po prostu chińska kapusta. Może nie tak popularna jak kapusta pekińska, ale warto poświęcić jej więcej uwagi. Ponieważ należy do roślin z rodziny krzyżowych, ma spore znaczenie przeciwnowotworowe. Pak...
Znalazłam ostatnio w sklepie coś z rodzaju kapustowatych, ale nie do końca wiedziałam co to jest. Na opakowaniu napisane było Hi, Im Pak Choi i szczerze, niewiele mi to mówiło (tak tak, ja również wciąż odkrywam nowe smaki, nawet ...
Słów kilka o popularnej w Chinach kapuście pak choi. Ostatnio coraz łatwiej można ją kupić w Polsce. Nie tylko w kuchniach świata, ale także na bazarach. Cena za kilogram ok. 10 zł. A ponieważ warzywo to jest naprawdę bardzo zdrowe i smaczne, to zachęc...
Dziś polecam Kapusta Pak Choi to bardzo popularne warzywo stosowane w kuchni chińskiej. Jest ciemnozielona, o mięsistych białych łodygach (najsmaczniejsza, chrupka część) zebranych w rozetach, o delikatnie gorzkawym smaku. Jest soczysta, smaczna i bard...