Sezon na cukinię w pełni, więc pragnę zacząć swego bloga prostym przepisem na to wspaniałe warzywo. Cukinią zajadałam się od małego, a to smażoną w plasterkach, a to wekowaną razem z czerwoną papryką i patisonami. Nikt nigdy nie musiał mnie do niej namawiać, choć jako dziecko byłam strasznym niejadkiem i na widok warzyw, zwłaszcza buraków, chowałam się pod stołem.
Korzystając z pięknych, sierpniowych dni, moja dzisiejsza propozycja to aromatyczna wegańska zupa z cukinii z czosnkowymi grzankami. Zupa pyszna, kremowa i niskokaloryczna, można się nią opychać bez wyrzutów sumienia nie tylko w porze obiadu. Pyszna zarówno na gorąco jak i na zimno.
Składniki na 3-litrowy garnek:
- pęczek włoszczyzny (pietruszka, marchewka, por, seler)
- 3 duże cukinie (Jeśli chcecie żeby zupa była gęstsza, można dodać jej jeszcze więcej. Moja zasada gotowania kremowych zup to: „ile zmieści się do gara”)
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- warzywne ziarenka do zupy (lub wegeta)
- szczypta soli
- ziele angielskie
- czosnek w proszku
- 2-3 kromki chleba
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka pęczek włoszczyzny, dwie rozkrojone na duże kawałki cukinie (przedtem pozbywamy się gniazda nasiennego) oraz jedną cebulę i ziele angielskie (ilość według upodobania, ja daje małą garstkę). Wszystko zalewamy wodą. Gotujemy na większym gazie. Gdy zupa zacznie bulgotać zmniejszamy gaz i dodajemy warzywne ziarenka.
- W międzyczasie, wydrążamy i kroimy w kostkę trzecią cukinię. Na rozgrzaną patelnię wlewamy trochę oleju roślinnego, po czym podsmażamy na nim czosnek oraz drugą cebulę (poszatkowaną). Gdy cebula stanie się szklista, wsypujemy wcześniej przygotowaną cukinię. Całość można lekko posolić.
- Gdy warzywa w zupie będą już miękkie, pozbywamy się wszystkiego prócz cukinii i cebuli. Te bowiem, wraz z cukinią podsmażoną na patelni należy zmiksować. Ja używam do tego celu blendera ze szkalną misą, do której nakładam warzywa, zalewając je do połowy bulionem. Przed wylaniem cukiniowej masy do zupy, usuwam z bulionu wszelkie oderwane kawałeczki warzyw i ziele angielskie za pomocą sitka.
- Ostatni etap to przygotowanie grzanek. Na patelnię na której smażyłam cukinię, wlewam kapkę oleju, a następnie wsypuję pokrojony na kosteczkę chleb i całość opruszam czosnkiem w proszku. Grzanki podgrzewamy do momentu, aż będą chrupiące i złociste.
Smacznego!