Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
WEGAŃSKI SOS "RYBNY"
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
WEGAŃSKI SOS "RYBNY"
Kuchnia wegańska potrafi naśladować wiele smaków. Jednym z nich jest smak ryb. Oczywiście nie uzyskamy identycznego, ale bardzo podobny.
Każdy z nas chyba zna płaty glonów do sushi. Nori są dostępne bez większego problemu w każdym osiedlowym sklepie. Z racji mojej niechęci do sushi nawet w wydaniu wegańskim, ta forma glonów nie jest mile widziana w moim domu.
Jakiś czas temu, przy okazji nabywania przeróżności do swoich kulinarnych eksperymentów, zauważyłem w sklepie Evergreen nori w postaci małych płatków. Świetna alternatywa arkuszy. Zakupiłem jeden worek na próbę. Zrobiłem z ich udziałem pastę "rybną", która jest również na blogu. Udało mi się oszukać kilka osób, wmawiając, że to pasta tuńczykowa :)
Nori mają lekko rybny a w zasadzie taki morski smak. Spokojnie można je dodawać do wielu dań by otrzymać oceaniczny powiew w kuchni.
Sos "rybny" powstał na potrzebę mojego pokazu kulinarnego. Pokaz organizowany wraz ze Stowarzyszeniem Empatia, to smaki morskie w kuchni wegańskiej. Tym sosem można zamarynować tofu, które później lekko obsmażone smakuje rybnie.
Jeżeli do sosu dodamy wędzonej papryki w proszku, otrzymamy smak podobny do wędzonych ryb.
Zastosowań jest wiele i tylko od nas zależy co z tym sosem zrobimy.
SKŁADNIKI:
Podaję ilość składników na pół litra sosu
- 5 łyżek nori w płatkach (lub 3 standardowe arkusze pocięte na kawałki)
- 2 szklanki wrzącej wody
- 4 łyżki sosu sojowego (ja zastosowałem Tamari)
- łyżeczka czosnku w proszku
- pół łyżeczki chili w płatkach
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku (jeśli chcemy sos w wersji wędzonej)
WYKONANIE:
- do naczynia wsypać nori, czosnek i chili
- całość zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać
- odstawić na pół godziny
- dodać sos sojowy i ewentualnie paprykę wędzoną. Wymieszać i odstawić do wystudzenia
- całość wstawić do lodówki na kilka godzin
- odcedzić glony od płynu (wycisnąć nadmiar płynu)
- sos przechowywać w lodówce
WEGANON
05 wrz 15
BEZGLUTENOWE
,
SOSY
BEZGLUTENOWE
189 przepisów
Polecane przepisy
Wegański Cezar ze szparagami
Od czasu, kiedy kilka miesięcy temu wymyśliłam wegański sos Cezar korzystam z niego na okrągło. Albo robię go na wyraźne []
jadłonomia · roślinne przepisy
Pomysł na obiad – domowe burgery rybne
Kotlet rybny podany w bułce w towarzystwie świeżych warzyw, do tego domowej roboty sos tatarski to świetny pomysł na obiad, szczególnie taki weekendowy, że o pikniku już nie wspomnę. Wykonanie jest bardzo proste, przy dobrej organizacji spokojnie...
Biegacz na diecie
Przepisy
,
Biegacz w kuchni
,
Kuchnia semiwegetariańska
,
Pomysł na obiad
,
Dania z ryby
,
Piknik
Wegański sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy na pewno każdy dobrze zna - nadaje się zarówno do ziemniaków, makaronu czy kasz. My dzisiaj przedstawiamy bardzo podstawową wersję, bez zabielania, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Może być "kołem ratunkowym" w dni, kie...
Bananowe Pole - Roślinożerni biegacze
Weganizm
,
Wegańskie
,
Obiad
,
Danie główne
,
Pieczarki
,
Sos
,
Bez mleka
,
Sos pieczarkowy
,
Wegański sos pieczarkowy
Zupa tajska
Składniki: 2 kostki rosołowe drobiowe lub bulion warzywny pierś z kurczaka grzyby mun mieszanka warzyw chińska papryczka chilli, imbir, czosnek makaron ryżowy (nitki) 4 łyżki mleczka kokosowego 200 ml passaty 2-3 łyżki czerwonej pasty curry sól...
słodkamuffinka
Dania obiadowe
,
Kuchnia orientalna
,
Zupy
,
Zupa tajska
Chowder z marynowanym bakłażanem, kalafiorem i czerniakiem
1/2 kalafiora 1 bakłażan 1/2 kapusty pekińskiej lub innej 1 kukurydza lub mała puszka 1/2 selera naciowego 2 duże ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek lubczyku Bulion z warzyw lub wywar z ryb mleko sojowe + mąka kukurydziana 1 puszka pomidorów w pus...
Przepisy
,
Inne
,
Ryba
,
Bakłażan
,
Chowder
,
Czerniak
,
Kalafior
,
Zupa
Wegański sos pieczeniowy. Najlepszy!
Wegański sos pieczeniowy to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych warzyw, klusek, kotletów z fasoli, czy choćby samej kaszy gryczanej. Nasz sos jest dużo prostszy i przede wszystkim szybszy w przygotowaniu od popularnych receptur na wegański...
Zdrowsze Jedzenie
Przepisy
,
Wegańskie
,
Obiad
,
Kolacja
,
Elementarz
,
Sos
,
Do kaszy
,
Do klusek
,
Glutaminian sodu
,
Sos pieczeniowy
,
Umami
Wegańska rozpusta czyli sos pomidorowo-serowy
Jeśli jesteś wege istotą, która trafiła na ten przepis szukając zdrowych wegańskich opcji, czym prędzej klikaj na magiczny krzyżyk w prawym górnym rogu. Tym razem jest bardzo niezdrowo.Sos wręcz banalny, nie trzeba wcale wielu składników:- passata pomi...
Veganza!
Wegański ser
,
Tofu
,
Uszka
,
Wegański sos
Wegańska „ryba” w sosie cytrynowym
Jeśli na Święta chcielibyście podać coś, co może zastąpić rybę, to polecam wegańskie kotlety rybne w sosie cytrynowym. Robi się je z selera. Ale smakują nawet osobom, które selera nie lubią. U mnie dzieci wyrzucają z zupy nawet na...
Wegański blog kulinarny z przepisami kuchni wegańskiej 4 wegany i pies
II danie
,
Wegańskie święta
,
Wegański kotlet
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha