Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
WĘDZONA PASTA Z PIECZONYCH DYNIOWATYCH
WEGANON
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
432
Kategorie
19
WĘDZONA PASTA Z PIECZONYCH DYNIOWATYCH
Jeszcze ładnych parę lat temu, praktycznie nie robiłem past do pieczywa. Ajwar, lutenica, pinjur, adżyka, to wyśmienite bałkańskie i kaukaskie pasty. Każda ma charakterystyczny smak. Idealne do pieczywa czy jako samodzielne danie.
Zastanawia mnie, dlaczego u nas nie mamy takich past. Przecież hodujemy tony warzyw. Bardzo aromatycznych.
Na blogu jest sporo wszelkich smarowideł. Głównie są witariańskie i do zjedzenia wciągu dwóch dni.
Postanowiłem, że przygotuję sobie pastę, którą będę mógł zjeść na bieżąco, ale również przechować na zimę.
Nadmiar wszelkich dyniowatych, poskutkował przygotowaniem pasty z tych warzyw. Pieczone cukinie, dynia i patisony. Do tego gęsty sos pomidorowy i dodatek papryki wędzonej dla charakteru.
Ilość składników jest na kilka małych słoików.
SKŁADNIKI:
- 1 dynia piżmowa
- 2 patisony
- 1 średnia cukinia
- 2 szklanki gęstego sosu pomidorowego
- łyżka mielonej kolendry
- łyżka wędzonej papryki w proszku (słodkiej)
- sól i pieprz do smaku
- łyżka suszonego oregano
- gałązka rozmarynu
- 3 listki laurowe
WYKONANIE:
- dynię, patisony i cukinie przekroić na pół i wydrążyć nasiona
- włożyć między warzywa rozmaryn i liście laurowe, polać oliwą
- piec około 45 minut w 210 stopniach, wystudzić
- warzywa zmiksować na gładko, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
- podgrzewać na małym ogniu przez 20 minut
- doprawić solą i pieprzem
- napełniać małe słoiki (250 ml) gorącą pastą i dokładnie zakręcić
- pasteryzować 15 minut w lekko gotującej się wodzie
- dokręcić pokrywki i odstawić do wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
WEGANON
21 wrz 15
BEZGLUTENOWE
,
PRZYSTAWKI
,
NA ŚNIADANIE
,
PASTY
,
PRZETWORY CAŁY ROK
BEZGLUTENOWE
189 przepisów
Polecane przepisy
Pasta z pieczonych warzyw
Przepyszna i zdrowa pasta z pieczonych warzyw. Kto raz spróbuje ciężko będzie przestać ją robić ....i jeść:)
Eksplozja Smaku
Pasty do chleba
Pasta z pieczonych warzyw
Moje dziecko postanowiło się zbuntować i ostatnio nie chce włożyć do ust ani papryki, ani cukinii. Dlatego przygotowałam pyszną pastę do kanapek z dodatkiem tych warzyw. W smarowidle przeważała słodka marchewka i okazało się, że pomysł był strzałem w d...
Mienta blog
Bezglutenowe
,
Warzywa
Pasta z makreli według przepisu Jamiego Olivera
Idealny dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa pasta z makreli według przepisu Jamiego Olivera! potrzebne nam będą: średniej wielkości wędzona makrela (ok 300 g) 1 łyżka chrzanu kremowego 1 opakowanie (200 g) kremowego serka tupu Alme...
Biegacz na diecie
Przepisy
,
Biegacz w kuchni
,
Biegacz na diecie
,
Pomysł na kolację
,
Pomysł na śniadanie
,
Pasta do chleba
Cukinia – właściwości
Cukinia to warzywo, które ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Coraz bardziej popularne, często gości na naszych stołach. Można ją przygotować na milion różnych sposobów. Niezwykle efektownym i pysznym przysmakiem są tez smażone kwiaty tej rośli...
Anka Gotuje
Teoria zdrowego odżywiania się
,
Cukinia
,
Właściwości
,
Kabaczek
Dyniowo Słonecznikowa Pasta – Piękna Skóra
Dyniowa rodzina jest jedną z moich ulubionych. Z dyni przyrządzam wiele potraw, takich jak zupy, ciasta, zapiekanki. Często także popijam dyniowo waniliowe lub cynamonowe latte. Wiem, że chcesz niedługo podzielę się przepi...
Bezgrzeszna Rozpusta - Jedz pysznie i świadomie » Bezgrzeszna Rozpusta - Jedz pysznie i świadomie
MAŁE CO NIECO
,
Pasta z dyni
Pasta z makreli i mango
Składniki: 1 wędzona makrela (obrana z ości oczywiście) 1 mango obrane i pokrojone w kostkę posiekane liście świeżej mięty 1 drobno posiekana cebula 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz kolorowy odrobina soli do smaku Składniki łączymy i...
Smaki Szczęścia
Pasty i inne frykasy
Pasta twarogowa z wędzoną makrelą z sokiem z pomarańczy
Składniki: twaróg u mnie twaróg solankowy Jana- pyszny, smakuje podobnie do oscypka sok z 1 pomarańczy 1 wędzona makrela (obrana z ości oczywiście) 1 łyżka oliwy z oliwek drobno posiekana natka zielonej pietruszki świeżo mielony pieprz kolorowy...
Smaki Szczęścia
Pasty i inne frykasy
Pasta z makreli wędzonej. Przepis na pastę z wędzonej makreli
Pasta z makreli wędzonej. Przepis na pastę z wędzonej makreli. Pasta z makreli wędzonej to doskonały i tani dodatek do kanapek. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Składniki: 1 makrela wędzona 3 łyżki masła lub dobrej margaryny 2 łyż...
KozakGotuje.pl
Wszystkie przepisy
,
Przepis
,
Przystawki i przekąski
,
Wegetariańskie
,
Makrela
,
Pasta z makreli
,
Ryba wędzona
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha