Odkąd pamiętam zawsze lubiłem łączyć smaki, które się przeciwstawiały. Słodki ze słonym czy gorzki z kwaśnym. Inne konfiguracje też wchodzą w grę. Co daje taki miszmasz? Niepowtarzalne doznania smakowe.
Ta sałatka prezentuje pomieszanie z poplątaniem. Kwaskowe truskawki, sok z cytryny połączone z słodkim pieczonym burakiem. Ostrość rzodkiewek. Świeżość ogórka i mięty. Całość dopełniona słodko – ostrym smakiem octu balsamicznego.
Najlepsza jest lekko schłodzona i idealnie nadaje się na ciepłe dni. Czasem dodaję jeszcze do niej świeżego ananasa i cząstki pomarańczy lub mandarynek.
SKŁADNIKI:
- 6 sporych truskawek
- 6 sporych rzodkiewek
- połowę świeżego ogórka
- 1 spory pieczony burak
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 drobno posiekanych listków mięty
WYKONANIE:
- wszystkie składniki pokroić w spore kawałki
- ocet wymieszać z sokiem z cytryny i posiekaną miętą i zalać składniki. Dokładnie wymieszać
- wstawić na pół godziny do lodówki