Co zrobić, kiedy nachodzi nas ochota na smaczną pajdę chleba z pasztetem? Logiczne, zrobić pasztet :)
Jednak często jego przygotowanie trwa dość długo. Czas studzenia jeszcze dłużej. Jest na to sposób. Przygotowanie kilku składników, które miksuje się na gładką pastę trwa nie dłużej niż 30-40 minut.
Z czego przygotować taką "pasztetową"? Z prostych składników. Zielona soczewica, pieczarki, pestki słonecznika i przyprawy.
Wstawiamy soczewicę. W tym czasie smażymy pieczarki, mielimy słonecznik i oczekujemy aż ziarno będzie miękkie. Przelewamy chwilę zimną wodą i mielimy.
Takie pasztety idealnie się przechowują kilka dni w lodówce. Zamykam je w słoikach i targam do pracy na śniadania.
Do czego można jeszcze wykorzystać tą pastę? Jako nadzienie do pasztecików, naleśników, pierogów, pyz.
Pamiętajcie by dobrze go doprawić i wcinać z korniszonami, kiszonymi, oliwkami i czym tam jeszcze chcecie :)
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg pieczarek- szklanka zielonej soczewicy- szklanka pestek słonecznika- pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego- 2 łyżeczki majeranku- 1 starty ząbek czosnku- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
WYKONANIE:
- soczewicę ugotować do miękkości i przelać na sicie zimną wodą- pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć bez tłuszczu - słonecznik zmielić na mąkę i dodać do miski- soczewicę i grzyby zmiksować na gładko i dodać do słonecznika- dodać czosnek, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać- włożyć do słoików i wstawić do lodówki