Klasyczne krokiety czy jak kto woli zrazy warszawskie, są wegetariańskie. Zawierają jajka i żółty ser. Bez problemu można pozbyć się tych składników. Pierwszy raz je robiłem dokładnie 25 lat temu. Były jednym z pierwszych dań, jakie sam wykonałem. Różnica jest taka, że wtedy do rozklejonej kaszy, dodałem od groma mąki. Nie były jakieś wybitne w smaku. Jednak po to są porażki by się na nich uczyć.
Od tamtego wydarzenia minęło sporo czasu. Moja technika kulinarna poszła do przodu. Umiem robić zamiany składników. Jedne dodaje. Inne odejmuje. Dopracowuje każdy szczegół.
I tak. Mąkę pszenną zastąpiłem zmielonym słonecznikiem. Jajko, czerwoną fasolą. Ser żółty pominąłem.
Jak wykonać te cuda? Kaszę gryczaną paloną należy rozgotować. Połączyć z fasolą, słonecznikiem i przyprawami. Po zmieleniu otrzymujemy gęstą masę.
Nadzienie jest z grzybów i ogórków kiszonych z natką. Ważne jest by podczas zlepiania krokietów, nie było pęknięć.
Rzadko używam kaszy palonej, ale do tego dania jest obowiązkowa. Nadaje niepowtarzalnego smaku.
Wielkość krokietów jest dowolna. Ja lubię duże. Rozmiarów kartaczy. Potężne wrzeciona.
Zawsze je podaje z pieczonymi burakami z sokiem cytrynowym, syropem klonowym i odrobiną mleka kokosowego. Do tego puree z ziemniaków z koprem :)
SKŁADNIKI:
- szklanka kaszy gryczanej niepalonej- 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli- szklanka pestek słonecznika- pęczek natki pietruszki- pół kg grzybów - 3 średnie ogórki kiszone- 1 spora cebula- sól i pieprz do smaku- 2 łyżki majeranku- łyżeczka mielonego kminu- łyżka oregano- łyżeczka curry- łyżeczka mielonej kolendry
WYKONANIE:
- kaszę ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody (powinna się wchłonąć). Gotuje się około 20 min. Wystudzić- słonecznik zmielić prawię na mąkę- grzyby pokroić na mniejsze kawałki i wraz z pokrojoną na piórka cebulą, podsmażyć do miękkości- dodać pokrojone w małą kostkę kiszone ogórki i posiekaną natkę- doprawić solą i pieprzem- kaszę i fasolę zmielić maszynką do mielenia lub malakserem- dodać słonecznik- dodać przyprawy, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać- bierzemy trochę masy, formujemy w dłoni placek, kładziemy nadzienie i zlepiamy dokładnie- formujemy krokiety- krokiety układamy na papierze do pieczenia- pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut