Krokiety przeważnie kojarzą się z zawiniętym w naleśnik nadzieniem.
To oczywiście jest jedna z form tej potrawy. Mogą być z ziemniaków, kapusty i innych składników. Często panierowane i smażone lub pieczone. Podawane z czerwonym barszczem lub z surówkami.
Te jednak biją na głowę, poprzednie które robiłem. Pełne wyrazistych smaków wędzonego tofu, słoności suszonych pomidorów.
Składnikiem spajającym jest kasza jaglana i mąka owsiana.
Całość panierowana i smażona.
Nie było barszczu, ale jedna z najlepszych surówek jakie robię.
Tarta marchewka z majonezem sojowym, musztardą i rodzynkami. Mogę zjeść tonę tego pomarańczowego cuda.
Jeśli macie nadmiar wędzonego tofu, to koniecznie zróbcie sobie takie krokiety :)
SKŁADNIKI:
- 2 kostki wędzonego tofu po ok. 200 g- pół szklanki suchej kaszy jaglanej- słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g- 5 łyżek mąki owsianej (jeśli nie macie, to drobno zmielić płatki)- łyżka majeranku- łyżeczka suszonego lubczyku- pieprz i sól do smaku- bułka tarta
WYKONANIE:
- kaszę przepłukać wrzątkiem kilka razy na sicie i ugotować na małym ogniu w 1 szklance wody, pod przykryciem. Wystudzić
- za pomocą malaksera lub blendera zmiksować pomidory (olej pozostawiamy do smażenia), tofu i kaszę
- dodajemy majeranek, lubczyk i mąkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy
- panierujemy w bułce i smażymy na złoto z obu stron