W przypadku brownie na dobrą sprawę są dwa jego rodzaje. Ciągnący się i mazisty lub ciężki i zbity. Lubię jedne i drugie. Te o lżejszej strukturze są często na bazie mąki pszennej typ 500. Cięższe, gdy robimy z mąk pełnoziarnistych lub z dużą ilością czekolady.
Dla mnie się liczy jedno. Czekoladowy smak ma być wyraźnie wyczuwalny. Inaczej to nie brownie.
Wypełnieniem jest kasza jaglana, bataty i marchew. Składnikiem zastępującym jajka są banany. Kasza nadaje sporej gęstości ciastu. Idealnie wiąże składniki.
Zamiast oleju jest pasta sezamowa tahini. Nadaje lekkiego sezamowego smaku i również ciężkości masie.
Nie wiem jak Wy, ale u mnie brownie ma jeszcze dodatkową czekoladę w postaci polewy. Obowiązkowo posypane cynamonem.
Nic nie poradzę, że tak uwielbiam czekoladę
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 spore bataty
- 3 spore marchewki
- 2 banany
- 3/4 szklanki tahiny
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
- 1 czekolada 70% 100 g
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki dobrej jakości kakao
- szklanka nierafinowanego cukry trzcinowego
Polewa:
- 2 czekolady 70% po 100 g
- szklanka dowolnego mleka roślinnego
- dowolny składnik do słodkiego smaku (cukier trzcinowy, syrop daktylowy itp.)
WYKONANIE:
Ciasto:
- bataty i marchewki pokroić w spore kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości (ok. godzinę). Wystudzić i zmiksować na gładko razem z bananami i tahiną
- wymieszać mąkę z proszkiem i kakao
- mleko zagotować, dodać cukier i połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia się składników
- do miski z sypkimi składnikami dodać zmiksowane warzywa i banany oraz roztopioną czekoladę. Dokładnie całość wymieszać.
- formę o wymiarach 25 na 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wyrównać wierzch. Piec 35 minut w 175 stopniach. Wystudzić
Polewa:
- mleko zagotować, dodać połamane czekolady i słodziwo do smaku. Mieszać aż składniki się połączą
- wylać na ciasto i można posypać cynamonem