SELER - BULWA SZCZĘŚCIA I ZDROWIA!Dawniej uważany za afrodyzjak, dziś za warzywo o szczególnych właściwościach oczyszczających. Pobudza przemianę materii usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu. Działa wspomagająco na układ pokarmowy, ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Ponadto seler posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Od dawna uważany za antidotum na stany depresyjne. Warto również podkreślić, że seler jest absolutnym liderem wśród warzyw korzeniowych, jeżeli chodzi o zawartość fosforu. To szczególnie cenne dla tych, którzy nie jedzą ryb. Ponadto dostarcza wapń, potas, cynk, witaminę A, E, C, witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
Jedyna uwaga dla osób ze skłonnością do alergii - zawarte w selerze furanokumaryny mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie słoneczne.
SKŁADNIKI:- 1 duży seler korzeniowy
- 3 małe ziemniaki
- 1 cebula
- około 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz świeżo mielony
- naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw
- zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrojone warzywa gotujemy w litrze wody, doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami (naturalną przyprawę do zup oraz zioła Małgorzatki można zakupić w sklepie ze zdrową żywnością lub w specjalnych zielarskich sklepach). Po ugotowaniu wyciągamy kuleczki ziela angielskiego, a następnie miksujemy wszystko za pomocą blendera. W międzyczasie na patelni podsmażamy słonecznik. Zupę-krem podajemy posypaną koperkiem, natką pietruszki oraz ziarnem słonecznika.
***