SKŁADNIKI:- 1 patison
- ulubiona kasza np. bulgur
- zielona papryka
- do smażenia: masło i odrobina oleju rzepakowego
Ciasto naleśnikowe:- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz kolorowy
- papryka słodka
- papryka cayenne
- łyżka oleju rzepakowego
- koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Patison jest bardzo delikatny w smaku, dlatego ważne, aby ciasto naleśnikowe było aromatyczne. Wszystkie składniki ciasta miksujemy; łączymy ze sobą, tak aby uzyskać masę podobną do gęstej śmietany (w razie potrzeby można dosypać mąki albo rozrzedzić wodą). Patison kroimy w plasterki i obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na maśle z dodatkiem oleju.
Moja propozycja podania jak na załączonym obrazku - w towarzystwie kaszy bulgur i zielonej papryki :)
***
Smacznego!