- zielone smoothie - porcja chlorofilu
Zielone koktajle bazują głównie na warzywach takich, jak sałata, kapusta włoska, nać pietruszki lub selera, szpinak, jarmuż (!), trawa pszeniczna czy jęczmienna, rukola. Można użyć również kiełków, brokuł, czy innych odmian kapust. Osoby dla których smufi są kulinarną nowością często pytają, czy takie zielone twory są smaczne. Zawsze odpowiadam - przepyszne! Zielenina w połączeniu z bananami, ananasem, czy cytrusami łagodnieje, a nasz koktajl przeradza się w istną ucztę dla podniebienia!
Jakie są zalety picia 'trawiastych' napojów? O tym można długo, ale zapamiętajcie:
zielone szejki oczyszczają nasz organizm, wspomagają układ trawienny, dostarczają naszemu organizmowi enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, witamin oraz białka. Chlorofil (zielony barwnik zawarty w roślinach) zwiększa odporność organizmu, spowalnia procesy utleniania się komórek (procesy starzenia się zostają opóźnione), eliminuje wolne rodniki (działanie antynowotworowe!), przyspiesza proces gojenia się ran, stabilizuje ciśnienie krwi, ma wpływ na czerwone krwinki, chroni przed szkodliwym promieniowaniem, eliminuje także toksyny i metale ciężkie z naszego organizmu. Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać do picia zielonych szejków o poranku?