Wspominałam już o swojej niemalejącej miłości do SEITANA w różnych odsłonach?? Uwielbiam gluten jako burgery, kotlety czy pieczeń. Duża liczba wegan wystrzega się tego składnika ciast czy chleba. Jednak jeśli nie wiąże się to z uczuleniem lub
celiakią, namawiam do gwiazdkowej dyspensy!
Zapiekane plastry tego wegańskiego, chińskiego mięsa idealnie nadają się na świąteczny stół jako samodzielne danie lub dodatek do kanapek czy przekąska.
HOMEMADE SEITAN ZAPIEKANY W SOSIE
Składniki
Seitan
- 1 1/2 szklanki glutenu
- 6 łyżek płatków drożdżowych
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Bulion
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3 litry wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 szklanka pomidorów krojonych
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 5 ziaren pieprzu zielonego
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję na pół i jedną połówkę opalam nad gazem. Warzywa dodaję do garnka i zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem, lubczykiem oraz sosem sojowym. Całość gotuję na małym ogniu przez 45 minut.
- Do wystudzenia odlewam jedną szklankę bulionu. Resztę zostawiam w garnku posłuży mi do gotowania seitana.
- Wszystkie sypkie składniki na seitan mieszam ze sobą w dużej misce.W osobnym naczyniu łączę ze sobą sos sojowy, wystudzony bulion i oliwę. Następnie do składników sypkich dodaję mokre, mieszam wszystko razem widelcem a następnie ręką do połączenia się składników (niezbyt długo).
- Masę na seitan układam na foli aluminiowej i formuję z niej walec, zawinięty seitan powinien przypominać cukierek. Następnie folię nakłuwam nożem i umieszczam w bulionie. Całość gotuję przez 1 godzinę.
- Po tym czasie seitan odwijam z foli i zostawiam aby odpoczął przez 15-20 minut.
- Bulion odlewam do innego naczynia W garnku zostawiam 1/4 szklanki wywaru i warzywa.
- Wywar miksuję blenderem ręcznym razem z warzywami z bulionu. Kolejno dodaję pomidory i nadal miksuje. Pół cebuli kroję w drobną kostkę i dodaję do sosu. Następnie doprawiam całość cukrem, pieprzem ziarnistym, ostrą papryką i solą.
- Seitan kroję na 2 centymetrowe plastry i każdy nacieram ostrą papryką i układam w naczyniu żaroodpornym. Gdy wszystkie plastry są w naczyniu zalewam je przygotowanym wcześniej sosem i zapiekam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.