Ciasto dla czekoladoholików takich jak ja! Spód bezowy z gorzką czekoladą, mus z czekolady mlecznej oraz mus z czekolady białej, bez grama mąki.... czy może być coś bardziej czekoladowego?
Składniki (tortownica ok. 24cm):
Spód:
- 80g masła
- 200g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
Mus z mlecznej czekolady:
- 200g mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 350ml śmietany kremówki
Mus z białej czekolady:
- 200g białej czekolady
- 350ml śmietany kremówki
- łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Spód:
Masło oraz czekolady stapiamy na małym ogniu, po wystudzeniu łączymy z żółtkami. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Pieczemy 20 min w 160 st.
Mus z mlecznej czekolady:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao. Ubijamy śmietankę i delikatnie mieszamy z czekoladą. Wylewamy na przestygły spód i chłodzimy około godziny.
Mus z białej czekolady:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki. Pół szklanki kremówki podgrzewamy i topimy w niej żelatynę. Resztę śmietanki ubijamy i delikatnie dodajemy czekolady oraz żelatynę. Wylewamy na stężąły mus z mlecznej czekolady. Ponownie schładzamy.
Przyozdabiamy według uznania (u mnie jest to część spodu ponieważ wyrósł mi jak szalony i musiałam go trochę skroić). Najlepiej byłoby gdyby ciasto chłodziło się do następnego dnia.
Smacznego!
Ciasta, ciasteczka i torty czyli.... Uwielbiam pichcić!
Czy znacie ciasto Kilimandżaro s. Anastazji? Czy o nim słyszeliście? Zapewne odpowiedź będzie twierdząca. Jest to bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne ciasto. Moim zdaniem idealne na spotkania w gronie rodzinnym. Niewątpliwą przewagą mojej interpreta...
Cześć kochani!!! Dzisiaj wpis herbaciany. Jestem totalną kawomaniaczką, ale gdy przychodzi jesień, miło po powrocie do domu rozgrzać się pachnącą filiżanką gorącej herbaty. W Lidlu pojawiły się ostatnio herbaty marki Lord Nelson w nowych, odświeżonych ...
Oj dzieje się na tym Podgórzu. Kiedyś było tak, że lewobrzeżna część Wisły za żadne skarby przyznać się nie chciała do zacofanego prawego brzegu. Dziś obok Drukarni i Zakładki pojawiają się miejsca nowe, a ulica Nadwiślańska powoli zmierza w kierunku t...
Katarzyna Gurbacka Dietetyk Promotor Zdrowego Odżywiania Autorka Diety Venus Korzenne przyprawy przede wszystkim kojarzą się z rozgrzewającym, świątecznym klimatem. Ale hindusi od stuleci wykorzystują kardamon, cynamon i anyż do celów zdrowotnych. KARD...
Maj nas nie rozpieszcza szczególnie dzisiaj pogoda spłatała figla. Po wczorajszym ciepłym dniu dzisiaj przyszło niespodziewanie ochłodzenie. Dla poprawy nastroju proponuję pyszne, pachnące cynamonem i czekoladą bezy. Z ulubionymi owocami i bitą śmietan...
To jedna z najpyszniejszych i najprostszych kanapek na ciepło, jakie udało nam się zjeść w ostatnim czasie. Wędzony łosoś świetny wynalazek W połączeniu z bagietką oraz klasyczną, puszystą jajecznicą koniecznie z dodatkiem mleka ...