Babka bardzo smaczna a przygotowanie proste i szybkieUtrzymuje długo świeżość i wilgotność. Polecam .
Składniki:
-7 jajek
-2,5 szklanki mąki
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 szklanki cukru
-3/4 szklanki kwaśnej śmietany (18 % )
-2 łyżki smalcu
- 20 dkg margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-olejek śmietankowy lub pomarańczowy
(otarta skórka z 1/2 pomarańcza )według uznania .
- biała czekolada
-posypka kolorowa do ciast
Polewa czekoladowa:
-1 czekolada deserowa
-1 łyżka masła
-6 łyżek mleka
czekoladę ,masło,mleko rozpuścić w rondelku
Wykonanie :
Tłuszcz,cukier,żółtka utrzeć do białości i dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem ,na przemian z białkami i śmietaną.Na sam koniec dodać olejek i otartą skórkę z 1/2 pomarańcza ,dobrze połączyć .
Piec w temperaturze 180 stopni (1 godzinę ). Babkę polewamy ciemną czekoladą ,obsypujemy startą białą czekoladą i posypką kolorową do ciast .
Smacznego !!!