Klopsy kojarzą nam się bardzo z polską kuchnią. Nie zawsze jednak lubię je w towarzystwie ziemniaków i surówki. Tym razem jest to niebanalna wersja znanych nam klopsików, sprawdź :)
Potrzebujemy
400 dag mielonego mięsa od szynki
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
małą cebulę
2 ząbki czosnku
świeże zioła: majeranek, bazylia, tymianek
4 średnie pieczarki
pół papryczki chilli
sól
jajko
łyżka wody
Wszystkie warzywa oraz zioła drobno kroimy, dodajemy mięso, wodę, jajko i wyrabiamy. Osobiście wolę mięso grubiej zmielone, ale dobierzcie takie jak lubicie najbardziej :) Z wyrobionej masy formujemy klopsy i smażymy na patelni z każdej strony po około 10 minut. Podałam na fasolce szparagowej bo jest świetnym niskokalorycznym warzywkiem. Fasolkę wybrałam zieloną ponieważ ma ona więcej właściwości odżywczych dla cukrzyków niż żółta :) Wy wybierzcie jaką chcecie, chyba że macie cukrzycę.
Jak Wam się podoba tego typu mielony? :)
od razu przepraszam za zdjęcie, no ale nie wychodzą mi :/