Podobnie jak w zeszłym roku powstały ciasteczka w podziękowaniu dla wszystkich, którzy w pracy pomogli nam stworzyć Szlachetną Paczkę dla wybranej przez nas rodziny. Postanowiłam na tę okazję wypróbować mój zeszłoroczny przepis na pierniczki z polewą karobową ale same pierniczki zrobić bardzo tradycyjnie na samym miodzie. Wyszły bardzo aromatyczne i świetnie się wałkowały. Te bez polewy mogą jeść nawet młodsze dzieci, które nie powinny jeść ksylitolu. A na drugim zdjęciu test mojej nowej foremki :) wydrukowanej tak jak ta w kształcie domku - jakby ktoś chciał jakąś w dowolnym kształcie dla siebie to polecam
http://www.3dfly.pl/ :).

Składniki:
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g karobu
4 łyżki przyprawy do piernika
2 jajka
130 g miodu
7 łyżek oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyrobić ciasto na ciasteczka, najpierw składniki suche, potem dodać mokre, konsystencja powinna być dobra do wałkowania, jeśli nie, trzeba dodać troszkę oliwy albo mąki, jeśli jest za rzadka. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec około 10 minut do lekkiego przyrumienienia, 170 stopni.
Składniki polewa karobowa:
4 łyżki kopiaste oleju kokosowego
4 łyżki kopiaste ksylitolu
Łyżka karobu
Około łyżeczki wody do rozcieńczenia
Olej rozpuścić, dodać ksylitol, karob i wodę, podgrzać do rozpuszczenia ksylitolu. Moczyć pierniczki i pozostawić do zastygnięcia.